Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Rörberg lever ett tag till – majoriteten splittrad

Publicerad: 19 juni, 2024 av Ann Swedberg

Det blev inget beslut om att lägga ned flygplatsen i Rörberg den här gången heller i fullmäktige. SD och M fick tillsammans med sina gamla kompisar KD igenom en minoritetsåterremiss. Så nu lever drömmen om Rörberg ett tag till. Till september närmare bestämt.

Det är en liten seger för demokratin, hoppet finns kvar, säger Pelle Stensson, ordförande för Gävlebygdens Flygklubb.

Hoppet lever ett tag till för Gävlebygdens Flygklubb och dess ordförande Pelle Stensson efter att beslutet om att lägga ned flygplatsen i Rörberg åter skjutits fram. Nu ska frågan avgöras i september efter en så kallad minoritetsåterremiss.

Efter oräkneliga turer sedan 2016 då Gävles kommunfullmäktige sa ja till att avveckla Rörberg som så kallad instrumentflygplats så var den formella nedläggningen uppe före beslut den här gången. Det var meningen att frågan skulle avgöras i maj, men fullmäktigemötet drog då ut på tiden och sköts fram till måndagens möte. Nu puttas det ännu en gång fram.

– Konsekvenserna av att säga nej är en käftsmäll mot regionens näringsliv. Bland annat så förskjuts Vattenfalls stora ledningsdragningar mellan Gävle och Sandviken. Samtidigt som företagen skriker efter effekt. Jag tycker att M, SD och KD förminskar frågan när de förhalar den så här. Men det är en demokratisk rättighet att yrka på minoritetsåterremiss, säger Jörgen Edsvik (S).

Det fördes också en diskussion om att kalla till ett extra fullmäktige redan efter midsommar för att behandla frågan som majoriteten ser som brådskande.

– Om en fråga är tillräckligt viktig kan man göra det, men vi har inte gjort den bedömningen den här gången, säger fullmäktiges ordförande Per-Åke Fredriksson (L).

Det skulle också kosta omkring 300 000 kronor i arvoden och andra kostnader. Moderaterna ifrågasatte också vad man skulle hinna med på den korta tiden.

”Om en fråga är tillräckligt viktig kan kalla till ett extra fullmäktige, men vi har inte gjort den bedömningen den här gången”, säger fullmäktiges ordförande Per-Åke Fredriksson (L) om att skynda på beslutet om Rörberg.
Bild: Anders Sundin

– Vi vill att man gör en konsekvensanalys med samtliga remissinstanser och hur det skulle påverka samtliga aktörer, det verkar inte som de har all fakta som behövs. Vi vill att de lägger alla korten på borden och vi hoppas att någon ändrar sig hos S, L, MP och C, säger oppositionsråd William Elofsson (M).

En som inte ändrat sig trots att han numer ingår i majoriteten Samling för Gävle är KD:s Jan Myléus. Som gjorde återremissen möjlig.

– KD gjorde klart redan från start vad vi står i frågan om att bevara Rörberg och vi har drivit den länge. Bland annat vill vi utreda frågan om att gräva ned ledningarna man vill dra över landningsbanan vidare, säger Jan Myléus som gick emot sin samarbetspartners.

Roger Hedlund (SD) fick tillsammans med William Elofsson (M) och KD genom en minoritetsåterremiss. Nu avgörs nedläggningen av Rörberg i september.
Bild: Anders Sundin

– Det är en enorm kapitalförstöring att lägga ned flygplatsen, vi måste ha förutsättningarna att vara en attraktiv kommun kvar, det förlorar vi när vi lägger ned så viktig infrastruktur som flygplatsen är. Den ger Gävle en stark position, sa Roger Hedlund (SD).

Vänsterpartiet vill lägga ned flygplatsen.

– Vi har lyssnat på experterna och kommit fram till att stödja majoritetens förslag, sa Maritha Johansson (V)

Nu lever hoppet om flygplatsen fram till den 23 september när kommunfullmäktige är tillbaka från sin sommarledighet.

– Om fullmäktige ändå kommer fram till att lägga ned Rörberg så kommer vi att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten i Falun. Så det här kommer att hålla på länge än, säger Pelle Stensson.

Skylten kvar ett tag till. ”Konsekvenserna av att säga nej är en käftsmäll mot regionens näringsliv. Bland annat så förskjuts Vattenfalls stora ledningsdragningar mellan Gävle och Sandviken”, säger kommunalråd Jörgen Edsvik (S) om att skjuta på nedläggningen av flygplatsen ännu en gång.
Bild: Anders Sundin


Text & bild: anders.sundin@bonniernews.se