Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

För flygintresserade

Vill du lära dig flyga? Vi finns här för dig! Alla klubbar som är organiserade i KSAK välkomnar den som är intresserad av att bli pilot, vare sig det är trafikflyg eller små sportflygplan som du är intresserad av.

Flyglicenser

I Sverige kan du välja på ett par olika typer av flyglicenser. De erbjuder lite olika typer av flygning, men du har även chansen att ta ett flygcertifikat som är lämpligt för dina behov, och din plånbok.

Ultralätt

”Förarlicens för ultralätt flygplan” är ett nationellt certifikat som omfattas av svenska regler. Ett certifikat för ultralätta flygplan är perfekt för dig som flyger för nöjes skull, och som vill ha ett certifikat som är lite mer överkomligt i pris. Moderna ultralätta flygplan representerar den senaste tekniken och är snabba, bränslesnåla och bekväma. Certifikat för ultralätt omfattar gyrokoptrar, trikar och ul-flygplan.

Läs mer om ultralätt flyg här.

Normalklassat: PPL & LAPL

Under 2013-2014 införs en ny typ av flygcertifikat som regleras av EUs myndighet EASA. LAPL, vilket betyder Light Aircraft Pilot License, ger dig möjlighet att flyga flygplan som väger upp till 2000 kg, med maximalt 4 personer ombord. Allt fler flygskolor i Sverige utbildar nu till LAPL-certifikat. LAPL ger dig som har flugit segelflyg eller UL tidigare helt nya möjligheter att gå vidare till att flyga större flygplan.

PPL – Private Pilot License – är certifikatet för dig som eventuellt vill gå vidare och börja flyga kommersiellt, som trafikpilot. PPL kan du ta på många platser i Sverige redan idag.

Du kan läsa mer om LAPL här!

Publicerad: 11 januari, 2015 av Ola Eborn
Senast ändrad: 25 februari, 2016 av Hans Pålsson