Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

LAPL

Vad är LAPL (Light Aircraft Pilot License)?

LAPL(A), som det egentligen heter, är en certifikatstyp införd i EU för att ge en något enklare väg till flygcertifikat. Utöver (A) finns även LAPL(S) som är certifikat för segelflygplan, LAPL(H) som är helikoptercertifikat samt LAPL(B) för ballongflyg. På denna sida skriver vi om LAPL(A) när det står LAPL.

LAPL är certifikatet för dig som vill flyga privat men inte vill ta flygcertifikat för att bli kommersiell pilot. LAPL låter dig flyga flygplan med max 4 personer ombord, utan begränsningar inom hela Europa. Du kan flyga i mörker efter en kompletterande utbildning. Har du flygcertifikat sedan tidigare, för till exempel ultralätt eller segelflyg, kan du använda tidigare erfarenhet för att få en enklare utbildning till LAPL.

Var kan jag ta ett LAPL-cert?

Det är fler och fler flygskolor som utbildar till LAPL. Du hittar en lista som uppdateras ständigt på vår sida Flygklubbar.

Frågor och svar om LAPL

LAPL, Light Aircraft Pilot License, är en välkommen ny certifikatstyp som har omgivits av en hel del frågor. För att försöka besvara de flesta av dessa frågor på ett enkelt vis har KSAK satt ihop en guide, med begripliga tolkningar av certifikatsreglerna. Guiden vänder sig till dig som har flygcert eller står i begrepp att ta flygcert.

Du hittar guiden här: LAPL(A) – En guide framtagen av KSAK

Publicerad: 25 februari, 2016 av Niklas Larsson
Senast ändrad: 30 juni, 2017 av Niklas Larsson