Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Öppet hus, Flygdagar och Spaka själv-dagar

Att öppna upp sin verksamhet är ofta väldigt bra. Det finns väldigt goda exempel på det runt om på våra flygklubbar i landet. Där deras aktivitet lockar väldigt mycket människor, både nya och gamla bekantskaper.

Vi har sett olika exempel på hur man kan anordna en sådan dag och varje flygklubb har sina egna förutsättningar. Provflygningar, tävlingar, loppisar eller flyguppvisningar.

Generellt att tänka på

 • Börja planera i god tid
 • Få ut en save-the-date
 • Marknadsför arrangemanget
 • Glöm inte barnfamiljer
  Barnen är vår framtid och det är lätt hänt att man vill ha snabba resultat med folk som vill börja flyga på än gång. Men ju tidigare vi skapar drömmar hos barn desto fler piloter får vi förhoppningsvis se i framtiden. Går det att hyra in en hoppborg kanske, annars finns det hoppborgar att köpa för runt 1000 lappen som går att ha på klubben för tillfällen som dessa. En familjedag kanske ger oss en förälder som vill börja flyga som vet att barnen kommer älska att vara på flygklubben, eller så kanske vi har en framtida pilot.

Här är sociala medier väldigt bra. Skapa ett evenemang och lägg krut på att göra det snyggt och sen börja sprida. Antingen sprider ni det gratis via de medlemmars kanaler som vill och/eller så lägger ni in någon hundralapp och sponsrar inlägget mot ert närområde och den målgruppen ni vill nå.
Eller varför inte göra en poster och ta till exemplet 50 var och dela ut i brevlådor i närområdet är ni 10 personer når ni 500 personer är ni tex 50 personer når ni 2500 (!) personer.

Tips för bättre synlighet

 • Tydlighet, tydlighet och tydlighet.
  Gör en tydlig poster med lättläst text och trevlig bild/bilder. Var tydlig med vad ni kan erbjuda, varför ska dom komma.
 • Glöm inte viktiga hållpunkter.
  Det är lätt hänt att man glömmer det viktiga när man sitter och arbetar med evenemang och det är att tydligt skriva ut NÄR och VAR.
 • Det som är självklart för er är kanske inte självklart för era gäster.
  Här återkommer vi till tydlighet. Använd ett lätt språk som allmänheten förstår.

Mycket av detta är kanske självklarheter men det är lättare än man kan tro att missa viktig information eftersom man själv är inne i arbetet och det är självklart för en själv. Be gärna någon utomstående kolla er poster för att se om ni missat något. KSAK kansliet finns också om man vill bolla idéer eller få hjälp att förverkliga dom.

Hör av er till maria@ksak.se om ni har några frågor .

Publicerad: 4 juni, 2019 av Maria Winkler