Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Samhällsklimat

Idag är det en medveten befolkning man ska nå ut till när man marknadsför sig. I den yngre generationen är det jämställdhet, feminism och miljöfrågor som ofta står högt upp i vad som är viktigt för dom. Men vi tänkte fokusera på den första punkten och beröra den andra.

I alla delar i vårt land så behövs en jämnare könsfördelning för att de ska fungera så bra som möjligt. Detta gäller åt båda hållen. Men inom just allmänflyget så ser vi att det är svårare att få kvinnor ut till våra flygklubbar och detta kan bero på en hel del men framförallt så är det för att ”det är så det alltid har varit” Detta är något som påverkar oss redan när vi är barn, föräldrar och andra vuxna påverkar en viss del våra intressen och man tar för givet att flyg och flygning är något som intresserar pojkar mer. Detta är dock något som håller på att förändras just vare att man blir mer och mer medveten om att placera i fack. Detta är självklart en stor diskussion och tankarna kring detta är självklart individuella. Även i detta avseende så är det skrivet i ett generaliserat perspektiv för att vi ska kunna bredda oss så mycket som möjligt i vår rekrytering. Vi måste ta ett gemensamt ansvar att visa att pojkar och flickor, kvinnor och män är lika välkomna in i klubben. Detta gör vi med hjälp av vårt sätt att kommunicera, vi ser till att rikta oss lika mycket till båda delarna och använder både ett textspråk och ett bildspråk som är anpassat. Har man till exempel bara bilder på män överallt så känns det förmodligen inte så lockande eller välkomnande för en kvinna att söka sig dit.

Vad gör man då i en mansdominerad förening. För det första behövs det en öppen attityd och en vilja på flygklubben. Har man inställningen att det är oviktigt och ointressant så är det allt som oftast detta man visar utåt. Man måste förstå värdet av en jämn fördelning både när det kommer till ålder, kön och ursprung. Våra olika erfarenheter och personligheter är det som tar världen framåt och detta gäller även enskilda föreningar. Om alla kommer från liknande bakgrunder, är av samma kön, kommer från samma generation då är det mycket svårare att komma framåt. Så se nyttan istället för eventuella skillnader är nyckeln till framgång.

Men framförallt handlar det om mottagandet och attityden man har på plats i klubben och i klubbhuset.

Publicerad: 3 juni, 2019 av Maria Winkler