Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Women in aviation tipsar

Ett första intryck: Tips för att få kvinnor att känna sig mer bekväma under grundandet av en professionell relation.

En flygklubb är en plats där både män och kvinnor ska känna sig bekväma, och en plats som ska vara utan könsdiskriminering. Sverige är välkänt för jämställdhet, men det finns ändå stora förbättringar att göra inom luftfarten – något vi alla måste arbeta på tillsammans för att uppnå. Oavsett uppsåt kan brist på neutralitet yttra sig på många olika sätt. Här är några snabba tips som kan hjälpa er med att göra er flygande klubb mer könsneutral och kvinnovänlig:

 • Få era kvinnliga studenter/piloter att känna sig välkomna, utan att de känner att de blir särbehandlade från de manliga studenterna/piloterna. Hon vill passa in, inte behandlas som en nymodighet.
  • Nämn gärna WAI så att de vet att er flygklubb stödjer och har förståelse och att det finns möjlighet till stöd, mentorskap och gemenskap under deras träning/flygning. Tänk också på att män uppmuntras att vara involverade i WAI (~ 20% av medlemmarna globalt är män).
 • Var uppmärksam på hur frågor är formulerade, så att de inte låter sexistiska/partiska.
  • Använd termen ”pilot” i stället för ”kvinnlig pilot” i vardagliga sammanhang och frågor.
  • Undvik frågor och uttalanden som antyder att kvinnor på något sätt är annorlunda eller måste fokusera mer på familjen än män.
  • Överväg att göra introduktionsfrågor via ett formulär på papper, så det är uppenbart att dessa frågor är något för alla och inte bara för kvinnor.
   • För hjälp med att skapa eller granska frågeformulär är vår Outreach Chair (även en erfaren flyginstruktör) Saida glad att ge råd, liksom vår ordförande Melissa (en erfaren kontorsmanager för flygskola).
  • Skapa en bekväm atmosfär.
   • Ta bort onödigt ”omklädningsrumssnack”.
   • Få flygklubben att kännas lite mer hemtrevlig (och ren), och inte för industriell eller kall (eller som en ungkarlslya). Överväg bilder och böcker av och med både kvinnor och män inom luftfarten. Ni kan även inkludera en WAI-affisch och/eller logotyp där den är lätt synlig.

Låt oss arbeta tillsammans för att få bort det som finns kvar av (ofta oavsiktliga) könsfördomar.   Som en del av vårt WAI partnerskapsprogram hjälper vi gärna flygklubbar andra företag och föreningar inom luftfart i olika aspekter, till exempel genom att hjälpa till att granska aktuella uppsättningar och policyer, gemensamma marknadsföringsinsatser och aktiviteter/evenemang. Besök vår webbplats på waiscandinavia.org för information eller för att gå med i WAI, eller kontakta oss på info@waiscandinavia.org för frågor.

Publicerad: 1 april, 2021 av Emilie Larsson