Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

EM i Konstflygning 2024

Publicerad: 23 september, 2024 av Ann Swedberg

Rumänien var i år värd för EM i Aerobatics i två klasser, Advanced och Intermediate. Rumänien kan tyckas vara en udda plats, men Rumänien är en ledande nation i konstflygning med en flygklubb som är verksam på 14 flygfält och som har ca 600 anställda inom klubben. I Advanced hade Rumänien 5 deltagare av totalt 19. Sverige representerades av Sanna Hedin som ferryflög sin Extra 300 hela vägen från Sverige. Sami och Sanna delade flygplan. Att få med två personer, olja och bagage i en Extra kräver hårda prioriteringar. 10 flygtimmar genom hela Europa i en aerobaticmaskin med begränsad räckvidd är ett äventyr i sig.

I Advanced hade Rumänien 8 piloter av totalt 28. Sverige hade ingen egen pilot så vi fick heja på Sami Kontio från Finland. Jag deltog som en av tre i den internationella juryn. FAI CIVA väljer varje år funktionärer till tävlingarna och jag hade turen att få vara med både på Glider VM tidigare i år i Tyskland och nu i Rumänien. Totalt har jag tittat på ca 500 konstflygnings sekvenser i år. Den erfarenheten kommer förhoppningsvis till nytta i Sverige inför nästa säsong.

Rumänska landslagets hangar. Extrorna står på rad. Foto: Pekka Havbrandt

 

Jason Thang blev 3;a i juniormästerskapen. Han har lite anknytning till Sverige. Han köpte i år Sveriges enda segelflygplan som kan flygas på internationella tävlingar, min och Lars Hagmans före detta MDM-1 Fox som senast har flugits av Jyrki Laine. Jag fick träna honom en vecka i Sverige i samband med köpet. Han flög den sedan i Glider VM i Tyskland. Foxen hamnar nu i Australien. Jason äger också en Extra 330 SC som han tävlade med i Rumänien.

Jason Thang. Foto Pekka Havbrandt.

 

Sanna Hedin hade inte tränat tillräckligt eftersom hennes flygplan hade fått en ansiktslyftning med båda bättre sidoroder, tätade skevroderspalter och ny färg. Hon fick nöja sig med mycket intryck och erfarenheter i stället för medaljer denna gång. Direkt efter EM flyger Sanna till Turkiet för en uppvisning. Väl hemma blir det hårdträning av okända program inför en ny säsong.

Sannas nymålade Extra 300 i Rumänien. SKFF levererar landslagskläderna i sista minuten.
Foto Sami Kontio

 

Norden på EM Sanna Hedin Intermediate, Pekka Havbrandt Jury och Sami Kontio Advanced,
Så här snygg är man på invigningen, sen blir det shorts och t shirt.

Foto: Jason Thang.

 

Det börjar komma fler kvinnliga deltagare.
Här är 5 av de 6 som var med. Tre med medaljer kring halsen.
Från vänster; Sanna Hedin, Andrea Banesaru, Margaux Tahar, Laura Russel och Melanie Astles.

Foto: Pekka Havbrandt

 

//Pekka Havbrandt