Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

UL-Verksamhet

Motorflygförbundet (KSAK-M) har myndighetsansvar tilldelat av Transportstyrelsen rörande ultralätt flyg (förkortas UL). Flygcertifikat för UL är ett ett nationellt certifikat som inte regleras av EUs regelverk eller myndigheten EASA.

KSAK-M utövar detta ansvar genom att handlägga ärenden om ultralätta flygplan och ge underlag till Transportstyrelsen för beslut. Miljövärdighetsbevis och flygtillstånd utfärdas av KSAK-M:s kansli på Transportstyrelsens uppdrag. Vi utför även kontroll av flygplanen genom en besiktningsmannaorganisation. När det sker händelser och olyckor med ultralätt flyg är det oftast KSAK-M som utreder de bakomliggande orsakerna i flygsäkerhetshöjande syfte, då statliga Haverikommissionen inte har uppdraget att analysera olyckor med ultralätta flygplan. Flygklubbar som är anslutna till KSAK-M:s flygskola inspekteras genom verksamhetskontroller.

Flygskolan är inte ett delegerat ansvar från Transportsstyrelsen, men ett enkelt sätt för flygklubbar att möjliggöra utbildning till flygcertifikat på ultralätt flyg. Förutom att ge klubbar möjlighet att utbilda piloter, står flygskolan även för utbildning och uppföljning av flyginstruktörer på UL.

KSAK-M delar kansli och personal med KSAK, och håller till i Bromma. Se sidan med kontaktinformation om du vill nå oss.

Kontaktpersoner

Christer Harju
Skolchef UL
070-305 74 00 
Steve Holm
Teknisk Chef UL Luftfartyg
072-712 46 46 

Publicerad: 10 januari, 2015 av Hans Pålsson
Senast ändrad: 14 november, 2023 av Ann Swedberg