Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Lansering: Flygbranschens uppgraderade färdplan 17 sep

Välkommen till lanseringen av Svenskt Flygs vässade och uppgraderade färdplan för fossilfri konkurrenskraft. Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson kommenterar färdplanen, och vi diskuterar innehållet med representanter från flygbranschen.

Om sex år ska inrikesflyget vara fossilfritt, och om ytterligare femton år ska även utrikesflyget vara det. Det är den svenska flygbranschens mål. Nu lanseras branschens vässade och uppgraderade färdplan som mer konkret visar hur vägen dit kan se ut.

Svenskt Flygs första färdplanen för fossilfri konkurrenskraft lanserades 2018 inom ramen för Fossilfritt Sverige. Då låg fokus på övergången till fossilfritt drivmedel, i första hand biodrivmedel. Sedan dess har den tekniska utvecklingen skapat nya möjligheter i form av elektrobränslen, vätgas och elflyg. Samtidigt har EU skärpt spelreglerna, bland annat med en europeisk kvotplikt som bestämmer hur stora andelar biodrivmedel och elektrobränslen alla flygbolag ska uppnå. EU kommer dessutom att öka andelen vart femte år.

Även om elektrifiering och vätgas delvis bidrar till att nå målen på sikt, så är det biodrivmedel som är den absolut viktigaste lösningen nu. Biodrivmedel används redan av flera flygbolag, men lönsamheten, kundernas efterfrågan och produktionen behöver öka. Vad krävs för att det ska hända? Vilka hinder behöver politiken röja? Och vad kan branschen göra själva?

Deltagare:
Andreas Carlson, infrastruktur- och bostadsminister

Moderator:
Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige


Välkomna!

När: Tisdagen 17 september, kl 11:00-12:00. Dörrar öppnas 10.30, vi serverar fika.

Var: Mäster Samuelsgatan 56, plan 3!
Livesändning
: Vi kommer även att sända seminariet live på vår hemsida.

För frågor eller eventuell avanmälan mejla: kn.fossilfrittsverige@regeringskansliet.se

Anmälan sker på följande sida:

https://fossilfrittsverige.se/event/lansering-flygbranschens-uppgraderade-fardplan/

 

  • Seminariet kommer att filmas, sändas live och publiceras i sociala medier i efterhand.
    Var god meddela om du ej vill synas i bild
Datum 17 sep
Tid 11.00 – 12.00
Plats Mäster Samuelsgatan 56, plan 3