Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Första flygningen med C4 från Flight Design

Publicerad: 28 april, 2015 av Hans Pålsson

C4 har varit en efterlängtad maskin som tyska tillverkaren Flight Design har visat upp på mässor runt om i världen i form av en ”mockup”, det vill säga en fullskalemodell av kroppen utan vingar eller stjärtparti. Redan i detta stadie har den fått mycket positiva omdömen. Nu har den äntligen flugit för första gången!

Det var inför Aero 2015 som man hade satt som mål att flygplanet skulle testflygas. Och så skedde den 9 april, i USA genom samarbete med den amerikanska importören. Allt gick som planerat och det rapporteras att man enkelt flög ifrån den medföljande Cessna 172:an, även med 10 graders klaff utfälld.

C4 är som namnet antyder ett 4-sitsigt flygplan i normalklass, byggt i kompositmaterial enligt samma modell som företagets tidigare modeller inom UL- och LSA-segmentet, CT. Tomvikten på flygplanet ska med lätthet medge 4 person med last. En ytterligare nyhet med flygplanet är motorn, en skräddarsydd Continental IO360AF. Motorn är certifierad att köras på 91UL-bensin, men även 100LL. Prislappen uppges till 220 000 Euro plus moms. Produktionen planerar man komma igång med under 2016.