Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Förslag till enklare regler för flygskolor

Publicerad: 18 december, 2015 av Hans Pålsson

Idag har EASA publicerat NPA 2015-20, vilken innehåller förslag till förenklade regler gällande flygskolor. Beslutet att våra svenska flygklubbar skulle tvingas skaffa ATO, vilket är betydligt mer komplicerat än dagens RF-tillstånd, har skjutits upp till 2018, och med denna NPA föreslås troligen ett definitivt slut på hela processen.

Bakom det otvivelaktigt svårtolkade namnet ”Review of the Aircrew Regulation in order to provide a system for private pilot training outside approved training organisations, and of the associated acceptable means of compliance and guidance material” döljer sig skapandet av vad regelmakarna har döpt till BTO – Basic Training Organization. En BTO är fortfarande en myndighetsgodkänd organisation/flygskola, men kraven för godkännande ska hållas till ett minimum.

En NPA är EASAs förslag i regelarbetet och det går bra för vem som helst att lämna synpunkter via ett särskilt webbverktyg. Detta är en väldigt viktig NPA och KSAK kommer att studera den noga för att ge bästa möjliga svar till myndigheten. Du hittar texten här: NPA 2015-20.