Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Rapport från AeroExpo 2016

Publicerad: 28 april, 2016 av Hans Pålsson

Text & foto: Rolf Björkman

Det var ett mellanår på AERO, flygmässan i Friedrichshafen men man hittade ändå en hel del intressant. El-sidan utvecklas hela tiden. Intressanta hybridlösningar är på gång. På gång är även ultralätta helikoptrar. Inte mindre än fem fabrikanter kunde erbjuda täckta helikoptrar med maxvikt inom UL-gränserna. En av dem, ett riktigt kraftpaket, hade jetmotor som drivkälla.

Som vanligt fanns det mängder med UL och LSA. Många är fantastiska maskiner och vackra dessutom. En ny UL från Schweiz/Italien hade verkligt smäckra linjer och just slagit världsrekord i hastighet för UL, Risen från Sea-Avio.

Den som söker gyrokoptrar skall besöka AERO. Där fanns massor. Vår egen Blackwing rönte stort intresse. Fantastiskt att den dessutom vann Flieger Magazin Award i kategorin Ultralätt där priset delades ut under mässan. Tidigare under 2016 har ju Blackwing tilldelats Red Dot award 2016 och hamnade i kategorin ”Best of the Best”.

Varje dag fanns ett omfattande seminarieprogram. Det var intressant att höra chefen för EASA, Patric Ky, tala om allmänflyget och de lättnader i regelverket som man jobbar med. I nästa nummer av Pilot Briefing kan du läsa en utförlig artikel om allt (nej kanske inte allt) på mässan.

Planera nästa års mässa redan nu. Den genomförs då 5-8 april.