Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

RF blir DTO, flygskola som flygskola?

Publicerad: 15 september, 2016 av Hans Pålsson

Många av er har säkerligen hört, sett och förhoppningsvis också upplevt att regelarbetet för allmänflyget går framåt med stormsteg! Det är EASA, den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten, tillsammans med ivrigt påhejande intresseorganisationer, som ligger bakom de på sina håll rejäla förbättringar som vi kommer att kunna åtnjuta framöver. En av dessa förbättringar är den nya flygskolan DTO, Declared Training Organisation.

Vi som utbildar till LAPL, PPL, sjöflyg, aerobatic, NQ och liknande enklare behörigheter vill inte gå över till ATO, Approved Training Organisation, då det ställer (onödigt) höga krav på organisationen och den ideella kraft som verkar inom våra flygklubbar. Även en enklare instrumentbehörighet kommer att vara möjlig inom DTO i framtiden. Därför har vi EASA att tacka för att de har kommit med förslaget om DTO, en sann förenkling som vi har eftersökt länge.

Hur enkelt är DTO?

Den allra största förenklingen hittar vi faktiskt direkt i namnet, Declared Training Organisation. Skillnaden mellan Approved och Declared är helt enkelt som det låter, en ATO kräver ett godkännande från Transportstyrelsen medan en DTO endast deklareras. Du som är utbildningsansvarig ska skicka in en deklaration till Transportstyrelsen där du berättar om verksamheten, typ av utbildningar, träningsprogram, flygplansmodeller ni flyger och var flygskolan är baserad.

Några godbitar:

  • Flygskolan behöver inte ha ett godkännande från Transportstyrelsen.
  • Krav på manualer ersätts av att man endast behöver beskriva de övningar man utför.
  • Det räcker att specificera vilka flygplanstyper (C172, DA40) man använder, inte individer.
  • Komplett distansutbildning för flygteori blir möjligt.

Vi på KSAK är övertygade om att DTO kommer att kunna ge ett stort lyft till hela allmänflyget, flygutbildning kommer att kunna göras än mer tillgängligt. Mindre tid till administration och mer tid över till själva utbildandet är något vi välkomnar. Det tillkommer också några krav så som att organisationen ska göra interna mini-audits på sig själva samt göra en övergripande riskanalys av sin verksamhet.

KSAK hjälper till

Det bästa av allt: KSAK följer noga regelutvecklingen och kommer att kunna hjälpa er att svara på de frågor ni har om DTO. Vi kommer också att hjälpa till att producera mallar till det material som ska skickas in till Transportstyrelsen på liknande sätt som vi under 2016 gjort med skolmanualerna för LAPL. Implementering av DTO kommer att ske under 2017. Till dess så avråder vi starkt flygklubbar från att gå över till ATO såvida man inte verkligen bestämt sig för att utbilda till flermotor, kommersiella certifikat eller liknande.

Mer information om DTO hittar ni här i EASAs publicerade Opinion som väntar på röstning i EU-kommissionen. Förarbetet hittar ni i Opinion 11/2016 och själva regelförslaget i Draft Annex.

För mer information om det nya regelverket, kontakta Niklas Larsson.

/Niklas Larsson
Ledamot i KSAK Styrelse
Ansvarig för utbildningsfrågor normalklass