Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Ta din flygning vidare!

Publicerad: 8 juni, 2017 av Hans Pålsson

Sommaren & semestern är här, dagarna är långa och suget efter flygning är kanske större än någonsin. Landskapet är så vackert som det kan bli, en lugn sommarkväll på 1500 fot är något av det bästa man kan uppleva.

Men om du har flugit några år känner du säkert igen dig – du har betat av listan med släkt och vänner som vill följa med upp, du kan trafikvarvet på hemmaflygplatsen utantill och även en vacker utsikt blir bekant efter ett tag. Det här är ett aber som de flesta flygare brottas med, och i värsta fall leder det till att man helt enkelt slutar flyga. Hur konstigt det än må låta så kommer man inte längre på egen hand. Under utbildningen drivs du framåt av gemenskapen inom elevgruppen och av de ständiga framstegen allteftersom utbildningen fortgår, men när du står där med certet i handen har mängden incitament till flygning faktiskt minskat betydligt.

Alla flygare har mål när de påbörjar sin utbildning. Några ser ett eget flygplan vid horisonten, andra vill på sikt bli kommersiella piloter, en del drömmer om att flyga ut i världen på resor. Några har själva certifikatet och medlemskap i en flygklubb som destination för utbildningen. Oavsett vilka ambitioner man har i början av sin utbildning är risken stor att de mattas av med tidens gång. För att hålla både flygtrim och flygtidsuttag uppe faller det ofta ett ganska tungt ansvar på flygklubbarna att ordna gemensamma aktiviteter, något som ska göras av ett minskat antal aktiva medlemmar i konkurrens med allt annat som ska hinnas med.

Låter det mörkt och dystert? Nja, det behöver det inte vara. Som pilot, oavsett vilken klass av certifikat du har, finns det alltid möjlighet att ta din flygning vidare till nästa nivå. Vissa saker behöver göras på klubbnivå men kom ihåg att du sällan är bunden av att aktiviteter behöver ske inom den egna klubben. Samverkan mellan klubbarna i landet är viktigt för att privatflyget ska frodas – och idag är det enklare än någonsin att med hjälp av sociala medier ha kontakt med varandra och snabbt arrangera saker. I denna text vill vi lyfta fram några saker du som pilot kan engagera dig i för att ta din flygning till ”nästa nivå”.

Flyg iväg

Handen på hjärtat – hur länge sen var det du satte dig ner med surfplatta, kartor och AIP för att verkligen planera en flygning bortom ”tratten”? En av de vanligaste orsakerna till att ganska nyblivna flygare släpper sitt cert är att man helt enkelt ledsnar på hemområdet. Det finns gott om flygplatser på kort avstånd, men om man inte tidigt vänjer sig vid bortalandningar är risken stor att man inte rör sig utanför trygghetszonen.

Många flygklubbar arrangerar årligen gemensamma klubbflygningar, ibland med ganska ambitiösa mål bestämda långt i förväg. Det är givetvis väldigt positivt och ska berömmas, men ju längre bort och ju ambitiösare mål, desto större är risken att man inte når hela vägen fram, eller ännu värre – att man inte lockar dem som inte varit med tidigare. Har ni inte haft gemensamma flygningar i klubben tidigare men vill börja, tänk då på att sätta ambitionsnivån på en lägre nivå. För de flesta mellansvenska klubbar bör till exempel en övernattning på Gotland bjuda på tillräckligt med öppet hav och färdplanerande för att ge en förstagångsdeltagare blodad tand. Övernattningen i sig är viktig, dels ger det en bra möjlighet för deltagarna att slappna av och prata igenom dagens flygning, dels får man prova på hur det är att färdplanera hemresan (väder, NOTAM m.m.) när man är ”borta”.

Vill man sätta ribban lite högre, är det värt att prova vingarna ner i Europa. Ibland får man höra från klubbar norrut att det i stort sett bara är möjligt för klubbarna söderut att flyga över sundet, men tänk då på att flyg är ett effektivt transportmedel. Tyskland är inte längre bort än att man når det i två längre ”ben”. När du väl är nere, har du Europas troligen bästa land för privatflyg att njuta av. Massvis med välvilliga piloter, välutrustade flygfält i varje by (nästan) med personal som gladeligen hjälper dig med hotellbokning över natten. Överallt en bra restaurang på flygfältet, lämplig för utvärdering av dagens sträckor. Tyskland lämpar sig väl för ”flygluffande”, man tar dagen som den kommer och flyger dit vädret är bäst. Att man sedan har fritt fram även som UL-pilot vidare in i Tjeckien eller Frankrike, gör inte saken sämre.

Ta en behörighet

En behörighet till ditt cert kan vara en bra väg för att ta din flygning vidare. I år kommer förhoppningsvis en enklare instrumentbehörighet att börja tillämpas som lämpar sig bättre för privatflygare än dagens variant. En kurs i formationsflygning ger nyttig träning och kan även användas praktiskt på sträckflygning. Mörkerbehörighet är också något som både utmanar och höjer flygsäkerheten, och så kan du flyga mer under årets mörka månader. Flyger du UL så kan du både komplettera med sjöflygbehörighet och formationsflygning. Eller varför inte utnyttja den kommande möjligheten för dig som flyger PPL att bli flyglärare för LAPL?

Flygning – en multisport

Ingen har väl missat att KSAK-M – Motorflygförbundet – är grenförbund till Flygsportförbundet? Det betyder att klubben är ansluten till Riksidrottsförbundet och därför betraktas som en idrottsförening. Tävlingsflyg i Sverige har kanske inte varit den mest uppmärksammade av idrotter, men på senare år har allt fler börjat upptäcka tjusningen med flygsport. Det finns faktiskt en hel del att engagera sig i om andan faller på, enklast är nog att börja med KSAK-M:s ”ständiga” tävlingar Riksnav och Rikslandning. Förutom att du får en chans att utmana dig själv så är det ypperlig träning för att bli bättre på navigering och landning. Du behöver ingen speciell utrustning förutom det den tävlingsansvarige i din region förser dig med, så du är snabbt igång.

Vill man bli lite mer fysisk går det att ställa upp i ”Civil flygfemkamp”. Förutom navigation och landningstävling ska du även tävla i terränglöpning, orientering och simning. Kanske är det läge att infria nyårslöftet om bättre kondition? Sådana tävlingar kan arrangeras på klubbnivå och vill man så går det att tävla ända upp till SM-nivå. Vi har även ett landslag i precisionsflygning som deltar i VM!

Konstflygning, det vill säga tävling i avancerad flygning, kräver lite mer av både dig som pilot och av flygplanet som du flyger, men även detta går att börja med som ett tillägg till ditt certifikat.

Gör lite nytta!

Det är åtskilliga klubbar som är engagerade i bruksflyg, det vill säga brandflyg eller havsövervakning. Förutom att det här innebär att du får mycket flygtid gör du också en stor insats för samhället. Att flyga för klubben i denna verksamhet ger absolut ett mervärde för din flygning som du har nytta av.

FFK, Frivilliga Flygkåren, är en del av ”hemvärnet” med privat flygning under militära förhållanden. FFK är en stor organisation som också är engagerade i ungdomsverksamhet genom sitt Young Pilots-program. Som FFK-pilot deltar du i övningar vilka gör dig till en bättre och säkrare pilot – något som du alltid har med dig när du flyger.

Vad väntar du på?

Som du ser finns det flera bra sätt att hålla ditt flygande vid liv. Mycket kan arrangeras inom klubben eller så tar du tag i det själv. Det enda du egentligen behöver för att ta ditt flygande till nästa nivå är klubbens flygplan, en karta och en gnutta fantasi! Vill du göra det ännu bättre så tar du tag i dina idéer på klubbnivå och ser till att ni är ett par stycken som gör saker gemensamt. Flygklubbar är idéell verksamhet och då måste alla dra sitt strå till stacken – vinsten är mer flyg, roligare flyg och att du blir en bättre pilot. Så vad väntar du på?