Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Ny generalsekreterare – en presentation

Publicerad: 17 november, 2017 av Lars-Christer Andersson

Det är med glädje, ödmjukhet och tillförsikt som jag antog rollen som GS 

Idag har KSAK en stark plattform att stå på. Min företrädare tillsammans med kansliet har verkat för många bra aktiviteter och med stor erfarenhet av alla sorters frågeställningar bidragit till ett aktivt KSAK.

Kansliet besitter lång erfarenhet och har gedigen kunskap av allmänflyget, inte minst i tekniska frågeställningar och i vårt UL-delegerande. Vi kommer nu att ytterligare aktivera UL verksamheten, teknisk administration och skolverksamhet. Det borgar för att KSAK kommer att ha en fortsatt positiv leverans och utveckling av vårt uppdrag – att verka för allmänflygets bästa och för dig som medlem.

För mig är det av vikt att fortsätta göra skillnad, förbättra och utveckla vårt uppdrag och leverans.

Mitt allmänflyg

Mitt möte med svenska allmänflyget började redan i slutet av 1960-talet på Östra Sörmlands Flygklubb där Lars-Thore Andersson, min pappa, började sin flygkarriär som segelflygare. Sedan 1970-talet har jag följt med i alla sorters flygplan och flygningar då Lars-Thore arbetade som flygplanförsäljare på Nyge-Aero. När jag var 10 år, 1974, gjorde vi en europaflygning med en Cherokee. En resa som jag aldrig kommer att glömma och som ligger till grund för mitt stora flygintresse.

Började arbeta som flygplanförsäljare hos AB Nyge Aero 1987. Fick där ansvaret för försäljning av 1-motoriga Piper flygplan. I mina arbetsuppgifter ingick även försäljning av avionik, reservdelar och underhåll. Tillsammans med Lars-Thore startade vi upp Andersson Aircraft 1990. Vi förvärvade agenturen för två flygplanstillverkare Avions Pierre Robin och Mooney International Corporation under Paris Airshow på Le Bourget 1991.

Har under min tid som flygplanförsäljare i stort sätt besökt samtliga flygklubbar i Sverige, från norr till söder. Det har gett mig god förståelse för vad som allmännflygsverige efterfrågar inte minst erfarenheten av att kommunicera med flertalet olika parter, flygplansägare, flygorganisationen och myndigheter, för att uppnå gemensamma lösningar. Har erfarenhet att arbeta med internationella luftfartsmyndigheter genom att ha exporterat flygplan till alla europeiska länder, stora delar av USA och inte minst till våra nordiska grannländer och Baltikum.

Min flygbehörighet – ”alla frågar”

Började att flyga i mitten av 1980-talet. Tog segelflygcertifikat vid Östra Sörmlands Flygklubb, motorflygcertifikat hos Martin Air och instrumentbevis hos Motorflygskolan G Bodås som avslutades hos Airways. Har idag närmare 700 timmar vara av 150 timmar IFR. Är influgen på ett 20-tal normalklassade flygplan, allt från Piper Cub till Piper Malibu. Håller mitt PPL giltigt och har för avsikt att utöka mitt flygande – nu står ett UL-behörighet på tur.

Varför KSAK?

Målet är att stärka vårt uppdrag och leverans till allmänflygets bästa – att vara din bästa vän i flygfrågor. Det gör vi på kansliet genom att fortsätta att bidra till ett bättre allmänflygklimat genom relevant samarbete med flygklubbar och myndigheter så väl nationellt som internationellt.

Vad önskar vi att åstadkomma

Flygutbildning, flygutbildning och flygutbildning! Vi måste bli fler som flyger mer. Flygutbildningen omfattar allt detta och mer därtill – föryngring, förnyelse av flygplansflottan och klubbar vars organisation och verksamhet ligger i tiden. Utbildning av flyglärare har prioritet och centralt kommer vi att verka för och stötta rekrytering av nya medlemmar till landets flygklubbar.

Vidare kommer vi att jobba i samma riktning som tidigare men öka frekvensen och initiera nya och vidareutveckla nygamla projekt. Jag ser också fram mot en god samverkan med myndigheter och föreningar i flygsverige.

Vi arbetar fortsatt med att – flyga så mycket som möjligt – så billigt som möjligt – så miljövänligt som möjligt och sist men inte minst – så säkert som möjligt.

Här närmast

KSAK och KSAK-M – ett förbund i tiden. KSAK styrelse har gett mig ett spännande uppdrag och vi har en konstruktiv och utvecklande dialog. Under mina första månader arbetar kansliet med att kartlägga allmänflygsverige för att säkerställa att vi har rätt underlag för att ta fram vår mission. Återkommer mer om det under 2018.

Men i det korta perspektivet kommer vi på kansliet att jobba för att bli mer lättillgängliga och synliga. Vi kommer också arbeta än mer för att vara ute i alla delar av landet – vi vill veta vad som fungerar bra och vad som kan fungera bättre. Inte minst vill vi fortsätta med lyfta fram det goda exemplet. Från olika flygklubbar kommer det många positiva signaler om god tillväxt och med en stor mängd uttagna flygtimmar.

För egen del handlar det om att lyssna på den enskilde piloten och flygklubbens behov. Med mina personliga egenskaper tillsammans med mina erfarenheter av att arbeta både statligt och privat är det min förhoppning att kunna bidra till positiv utveckling av KSAK – inte minst för allmänflygets bästa.

Hör gärna av dig till mig om du har frågor, synpunkter eller förslag till förbättringar. Så väl i stort som i smått!

Väl mött!

Lars-Christer Andersson

Generalsekreterare KSAK / KSAK-M

076-131 46 46

lars-christer@ksak.se