Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

DTO – Försening avseende datum för skolstart – juni 2018

Publicerad: 22 mars, 2018 av Lars-Christer Andersson

Tyvärr har har EAS / TS meddelat nytt implementering/startdatum av DTO.

EASA meddelade till Transportstyrelsen i måndags 20/3 att en försening är att vänta och att trolig implementering/startdatum blir i juni månad istället för april.

TS meddelade kansliet samma dag. Sedan dess har vi jobbat med att få fram mer information om varför och när flygskolorna kan komma igång. Det här var lika oväntat för TS som för kansliet eftersom EASA stått fast vid 8 april som datum för ikraftträdande.

Följande information kommer från Transportstyrelsen:

Publicering av Del-DTO och tillhörande allmänna råd vilket skulle träda i kraft den 8 april 2018 har försenats. Transportstyrelsen har för stunden ingen uppgift om datum för publicering av regelverket utöver generell information som indikerar juni 2018. En organisation kan inte bedriva utbildning som DTO innan Del-DTO har publicerats.

Vad händer nu med er som redan skickat in er deklaration?

Om ni inte redan fått mail från TS så kommer ni att få det med ett meddelande om att er deklaration har blivit avvisad. Det har helt enkelt att göra med att reglerna inte blivit publicerade än och att de inte vet datum för det. Fortsätt att kika igenom er deklaration, komplettera den om ni behöver genom att använda formuläret på hemsidan och skicka inte in den innan ni sett att reglerna publicerats.

Vad händer med er som idag har ett RF?

Har ni idag ett RF så är det egentligen inte någon ko på isen, ni ska alla ha fått ett brev från Transportstyrelsen där ert tillstånd blivit förlängt till 2019. Fortsätt att skola på det till dess att ni kan deklarera DTO.

Vad händer med er som idag inte har en flygskola men som väntar på DTO?

Ni måste tyvärr vänta på att reglerna publiceras. Det går inte att starta ett RF idag.

Vad händer för oss som utbildar Aerobatic idag?

Den 8 april börjar vi i Sverige tillämpa några andra regler i Part-FCL, detta är inte försenat, och innebär bl.a. att vi tillämpar EASAs Aerobatic-behörighet. Om ni vill fortsätta med Aerobatic så kan ni använda det utbildningsprogram som KSAK tagit fram för DTO. Skicka in det utbildningsprogrammet som en anmälan om ändring till luftfart@transportstyrelsen.se. Om ni idag har Aerobatic så kostar det inget att göra en komplettering i sin gällande utbildningshandbok.

Så vitt vi kan förstå berör detta endast uppstarts datum (ej innehåll eller förfarande).

Vi kommer att hålla er fortlöpande informerade om EASA och TS återkopplar avseende tidsangivelse för nytt start datum.

För mer information, vänligen kontakta Niklas Larsson via mejl eller på 073-070 74 10.