Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Ett spännande yrke – Att vara flygfotograf

Publicerad: 8 oktober, 2019 av Maria Winkler

Tim Jansson tillbringar mycket av sin lediga tid i luften både genom skärmflyg men framförallt genom sitt allra största intresse – flygfotografering. Ena dagen kan han hänga ut från en helikopter för att fota Arlanda från luften medan han en annan dag fotar militärflygplan från en Cessna grand Caravan

Intresset för flyg har funnits seden barnsben
Tim har sedan barnsben varit flygintresserad. Med en pappa som var pilot inom allmänflyget fick han som fyraårig sitta med och spaka en Cessna 172 över Gimo.  Intresset gick sedan över till modellflyg och som 14 åring började han arbeta i en hobbybutik på helgerna för att finansiera sitt flygintresse. På fritiden cyklade han dryga milen från Nacka till Årstafältet ”bara” för att kolla in modellflyg.

Under lumpen som gjordes i flygvapnet började Tim hoppa fallskärm, ett intresse som kvarstod efter den militära grundutbildningen. 2001 var Tim med om en fallskärmsolycka när nödskärmen drogs ut av sig själv och trasslade in sig i huvudskärmen. Han kom i spinn och föll i över 100 km i timmen ner mot något som kunde blivit slutet. Tim hade änglavakt och klarade sig utan några permanenta skador. Detta avskräckte dock inte Tim utan två dagar senare var han tillbaka på fältet och ett år senare hoppade han från samma plats med samma utrustning. Snacka om flygintresse!

2002 stängde Tullinge fältet ned där Tim fallskärmshoppade och han började istället skärmflyga. Han och fyra kompisar tog en grundkurs i skärmflyg i Åre och sen dess har Tim fortsatt att ta olika behörigheter och idag åker han så ofta han kan och skärmflyger både i Sverige och utomlands.

Träningsflygning med Team 50

Flygfotografering som en del av livet
Till vardags är Tim lokförare men tillbringar otroligt mycket tid med största intresset flygfotografering. Han köpte sin första digitala fotoutrustning 2004 för att han var intresserad just av fotografi. Tim började fundera på vad en stor utmaning kunde vara. Att fota snabbt rörande föremål så som flygplan var just det, en utmaning. Sedan dess har flygfotografering varit en stor del av Tims liv. Att få förmedla en känsla och en upplevelse till personer är en viktig del av fotandet. Att få sprida ett intresse och kunskap är en annat.

Tim fotar idag allt ifrån flygdagar till specialgjorda stagade bilder med rökmaskiner. Och det är allt ifrån militärflyg till GA flyg som fotas och delas i hans olika kanaler.

 

Tim Jansson kanaler
Hemsida: www.jugg.se
Instagram: Jugg.se
Facebook: Jugg.se
Youtube: mrjugg98

 

 

Tims häftigaste flygfotoupplevelse var det ingen tvekan om och han behövde inte ens fundera innan han svarade.
Det var 2016 och han var uppe i en Cessna Grand Caravan över Östersjön för att fota inkommande plan till en flygdag. Då flög det in F15 eagles och han fick chansen att fota de på väldigt nära håll. Här låter vi bilden tala för sig själv.

Två stycken F-15C från divisionen ”Grimrepers” baserade på en amerikansk bas i England. Bilden är tagen med 35mm lins och lite beskuren

Flygets allmännytta – Brandflyg

Brandflyget 2018 i närheten av Vängsö flygfält.

Att 2018 var ett år då brandflyget med dess hjälpflyg blev mer känt än tidigare är det många som vet. Det väckte ett intresse hos Tim som fick direkt uppleva brandflyget från första parkett då han fick följa med på en brandflygslinga över Stockholm. Under denna slinga hittade han och piloten två bränder som de rapporterade in till Räddningstjänsten. Tim som var med att för att fota fick nu ännu större anledning att fortsätta sprida kunskap genom sina bilder. För med hjälp av bilder och filmer kan vi förmedla verkligheten och den nytta som flygverksamheten bidrar med och på ett lättare sätt illustrera den verksamhet som finns bakom alla bullrande ljud i luften.

Bilder gör att man blir en del av historian
Idag hjälper Tim både privatpersoner, föreningar och företag att illustrera och lyfta fram flygverksamheten och han hjälper även till att driva flera instragramkonton.

Syns man inte så finns man inte, och i slutändan är det bara minnen och bilder som finns kvar och de gör att man blir en del av historian.

Han fortsätter även att utveckla sin fotografering och får han en idé så förverkligar han den. Det Tim brinner för är att utvecklas och prova nya saker inom foto och flyg. Men även att lyfta fram olika fantastiska individer så som kvinnliga piloter men även olika fotografer som det finns massor av i Sverige. Att visa på den mångsidighet och dessa eldsjälar som finns ute i vårt land på ett inspirerande sätt är något som Tim kommer att fortsätta med. Och framförallt kommer han att  via sina bilder fortsätta sprida känsla, intresse och kunskap om flyget.

Kristin Nyberg är ägare till denna Yak 52 och hon tränar nu för en flygshow i Kina under oktober/november.

Vi på KSAK tackar Tim för alla hans fantastiska bilder som du kan följa på hans kanaler

En helikopter 206B från Marinen som nu flygs av föreningen Flygvapenmuseum Helikopter.

 

Tim fotar allra mest med sin Nikon D850 med olika typer av linser allt från 24mm-70mm om det handlar om air-to-air ända upp till 600mm när han fotograferar ground to air.
Han fotograferar även med en Canon 5D Mark IV.

Har du frågor om flygfotografering så hör av er till Tim på några av hans kanaler eller mejla honom på tim@jugg.se