Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Marina tog Women in Aviation till Skandinavien

Publicerad: 14 november, 2019 av Maria Winkler

Marina Berggren har alltid varit intresserad av flygplan trots att hon kommer från en familj utan någon som helst koppling till flyg annat än som transportmedel. Familjen flög mycket för att besöka släkten i Nederländerna och hon älskade att spendera tid på Landvetter och känslan av pirret när planet lyfte.
När hennes mormor började köpa bokmärken med flygplan till henne så bestämde hon sig fem år gammal för att forska om flygplan. Sagt och gjort,  hon skickade iväg sin mamma till biblioteket för att låna alla böcker som fanns om flygplan. Dock kunde hon varken läsa eller skriva så forskningen blev något begränsad men hennes intresse skulle fortsätta växa. Som nioåring så lyckades hon övertala sin mamma att skjutsa henne de ca 12 milen mellan hemmet i Göteborg till flygvapendagen i Halmstad. Och sen den dagen har man kunnat hitta Marina på de flesta av landets flygdagar och flyin:s.

”… du ska arbeta med flyg”

På gymnasiet valde hon el-inriktning men hon kunde inte sluta tänka på flyg. En engagerad mattelärare märkte av detta och konstaterade att ”Du ska inte alls bli starkströmselektriker utan du ska arbeta med flyg”.  Läraren hjälpte henne att komma i kontakt med skolans studievägledare för att hitta en mer passande utbildning till henne. Sagt och gjort, hon fick följa med på ett studiebesök till Flygteknikgymnasiet i Ljungbyhed. Efter att ha lyckats övertala rektorn att hennes intresse för flyg var anledningen till att hon ville börja där och att ”hon inte var där för killarnas skull”,  som rektorn ville påstå, så fick hon plats och istället för att börja tredje året på el-linjen så började hon om från första året i Ljungbyhed. Efter gymnasietiden läste hon fortsättningskursen för att bli flygtekniker på nordiskt flygtekniskt centrum i Luleå och vägen mot ett arbetsliv inom flyg var påbörjad.

Efter utbildningen började en turbulent tid med arbeten inom olika flygbolag där två av fem gick i konkurs. Men de erfarenheterna ledde henne in på teknisk administration och hon har sen dess valt att fördjupa sina kunskaper inom just teknisk administration.

Sen 2019 arbetar hon dock inom tågbranschen där hon började som tågmekaniker för att sedan bli fordonschef och operativ chef. I dagsläget är hon transportledare för godståg mellan Sverige och Norge.

Hon har som målsättning att komma tillbaka till att arbeta med flyg och då är drömmen att arbeta med besiktningsarbeten, återlämningsprojekt, förberedelse för försäljning av luftfartyg och planering av underhåll genom att starta eget företag.

Stort engagemang i flygsverige

Under tiden i arbetslivet har Marina varit väldigt engagerad i flygsverige genom sin aktivitet i olika föreningar och styrelser. Hon kom först i kontakt med Göteborgs veteranflygförening. Hon var där delaktig i ”bygg-gänget” i berget en längre tid och blev i samma veva rätt engagerad i Aeroseum då också som volontär främst på flygdagar. Hon fick även ta ledigt från jobbet på tisdagarna för att ”meka med gubbarna i berget Aeroseum på Säve i Göteborg”. Hon har sedan engagerat sig i EAA Sverige, Antonov2 Team Sweden och västsvenska flygsportsförbunden region Göteborg. I alla föreningar har hon brunnit för att skapa olika plattformar för möten med likasinnade och att sprida budskapet om att flyg är kul.

Women in Aviation

När hon var på Ljungbyheds flygklubb en dag 2013 så träffade hon en kvinna som undrade om man inte kunde anordna en träff för flygintresserade tjejer. Detta för att få chansen att prata med likasinnade i en annars mansdominerad verksamhet. Marina anordnade då med hjälp av Anders Löfvenborg, som hållit i många flygdagar, en stor middag med föreläsningar och seminarium för flygintresserade kvinnor. Konventet fick namnet Flying ladies Convention.
Efter detta så efterfrågades en uppföljning men det vart ett för stort lass för Marina att dra och hon började leta efter olika föreningar som höll på med liknande aktiviteter. Hon hittade Women in Aviation. Den organisationen saknade dock ett nätverk i Skandinavian och Marina bestämde sig för att starta ett. Hon sökte stipendium och blev tilldelad Bertil Flormans stipendium 2018 och 2019 för att bilda en styrelse samt avsluta sitt flygcertifikat. Med hjälp av detta så kunde hon starta upp en styrelse som idag består av nio kvinnor i Göteborg, Stockholm och Husnes i Norge. Målet med Women in Aviation Scandinavia Chapter är att sudda ut gränser mellan flygintresserade kvinnor och män i Skandinavien och kunna anordna studiebesök, föreläsningar, weekends och andra flygrelaterade aktiviteter och mötesplatser. Arbetet är i uppstarten och de har nu kontakt med personer i Malmö, Norge och Danmark för att starta igång nätverk där. Är du intresserad av att veta mer om Women in Aviation så kan du kontakta Marina via kontaktuppgifterna i slutet.

Coltina Starlight express

Självklart älskar Marina även att flyga och äger en Piper Colt som hon döpt till Coltina Starlight express. Detta efter att hennes pappa skulle varit delägare men tyvärr gick han bort strax efter köpet av flygplanet. Han var elektronikingenjör och jobbade bakom kulisserna av Andrew Loyd Webbers musikaler med styrning av belysning samt tillverkning av teaterlampor i flera år och favoritmusikal var Starlights express musikalen som spelas i Bochum. Flygplanet som hon spenderar tid på att renovera och meka med kommer därför att målas i samma tema och färger som musikalen.
Marina håller i skrivandets stund på att ta sitt PPL certifikat för att själv börja sitta i vänstersits.