Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Blackwing krossar motståndet – nytt världsrekord!

Publicerad: 15 april, 2020 av Hans Pålsson

Igår skrevs flyghistoria i Sverige! Landets stolthet Blackwing har alltid haft höga ambitioner och dessutom uppnått dem. Ett bevis på att flygplanet verkligen är något utöver det vanliga gavs när det tidigare världsrekordet för högsta hastighet över sträcka med ultralätt flygplan fullkomligt pulveriserades – Blackwing nådde häpnadsväckande 393,4 km/h (ca 212 kt) som snittfart på en 15 km lång sträcka som flögs i båda riktningar. Det är drygt 60 km/h (ca 30 kt) mer än tidigare rekord!

Inte nog med detta rekord, man passade även på att flyga en closed circuit på 50 km och även då slogs det gamla rekordet med råge. Blackwing hade en snittfart på 352,9 km/h (ca 190 kt) vilket är nästan 70 km/h (ca 37 kt) mer än tidigare rekord.

Flygplanet som användes var en BW600RG med en Rotax 915is. Kombinationen är under utprovning och får väl beskrivas som ett fartmonster som kräver sin pilot för att tämjas. I det här fallet Niklas Anderberg och Fredrik Lanz, grundare och medarbetare i Blackwing. KSAK gratulerar och ser fram emot kommande äventyr!