Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Flyget behöver ännu mer Girl Power – och det vill Adriana bidra med!

Publicerad: 21 september, 2020 av Maria Winkler

En dag i augusti kom en kvinna in i Pilotshopen i Alvik/Stockholm, vi började prata och det visade sig att hon heter Adriana Ekström, 32 år och håller på att ta sitt Private Pilot Licens (PPL). Det är en kvinna med mycket energi och Girl power så jag kunde inte låta bli att ringa upp och prata om hennes resa.

Adriana har hela sitt liv varit väldigt teoretiskt lagd, valde tidigt att arbeta med redovisning och valde att läsa ekonomi kandidatprogrammet på Södertörns Högskola. Livet fortgick och hon arbetade sig snabbt uppåt i karriären men efter att ha arbetet på ett av de bästa revisionföretagen och blivit en auktoriserad redovisningskonsult så kände hon sig mer som en färdig produkt. En stagnation man inte riktigt kunde utvecklas eller ta sig framåt ifrån.  Adriana valde därför att starta egen redovisningsbyrå. Hela hennes liv hade bestått av att göra allting rätt och teoretiskt men drömmen fanns att göra något praktiskt och otippat. Därför packades väskan för att åka till Florida, USA hösten 2018 och ta ett PPL.

Den enda kopplingen som fanns till flyget var ett tidigare förhållande med en kommersiell pilot. Och hon imponerades över hur mycket som krävdes av en pilot, både det praktiska men även det teoretiska. En pilot måste kunna behärska så många parametrar, allt ifrån fysikens lagar, meteorologi och navigation. Detta räckte för att fånga Adrianas intresse men resan till USA vart inte alls som det var tänkt. Det nystartade företag gick segt när Adriana inte var på plats och den praktiska flygningen kändes inte så bra som hon hoppades.

Att återfå sitt självförtroende

Adriana bestämde sig för att ta tag i sitt företag och åka tillbaka till Sverige. Månaderna gick med det kändes som att någonting saknades, och det var flygningen. Så hösten 2019 började hon läsa på Flygteoriskolan i Barkarby och sommaren 2020 började den praktiska flygningen i Västerås. Det var där som glädjen kom tillbaka på riktigt när Adriana fick en kvinnlig instruktör som gav den Girl powern som tidigare saknats. Adriana hittade i samband med det självförtroendet för det praktiska som försvann under resan till USA. Med rätt träning och rätt inställning vart allting plötsligt möjligt och den 26 augusti var det dags för hennes första soloflygning.

”Det var min största dag i livet, för jag gjorde något jag inte trodde att jag kunde. Att göra mitt jobb visste jag att jag skulle kunna göra, att plugga visste jag att jag kunde, men jag trodde aldrig att jag var kapabel att klara av att flyga. Men jag gjorde det och det är det finaste jag hade gjort” – Adriana om sin första EK

Drömmen om att kombinera flyg och ekonomi

I framtiden drömmer Adriana om att kunna kombinera flygningen med sitt yrke som affärsrådgivare. Men också kunna hjälpa flygsverige med sina kunskaper. Som att till exemplet ta fram affärsplaner kopplade till flyget eller ta fram strategier om hur flygningen kan hjälpa människor att spara tid och pengar i yrkeslivet.  Hon vill också inspirera fler tjejer och kvinnor att våga börja flyga, visa på att man inte måste ha haft det intresset sen tidig ålder för att kunna uppleva och uppskatta den magin som flygningen ger. Det är en fantastisk värld att komma in i det svenska allmänflyget, folk är engagerade och brinner för sina intressen. Men precis som i alla branscher behövs en balans mellan kvinnor och män för att skapa de bästa förutsättningarna för allmänflyget. Men framförallt vill Adriana att alla ska få känna på känslan att flyga själva och få känna det hon känner; hur man nollställer alla energier och blir en helt ny människa när man har landat.

Vi får förhoppningsvis se mycket av Adriana i flygsverige här och vi önskar henne lycka till med hennes certifikat.

Hur gick det för Adrianas företag som hon flyttade tillbaka till Sverige för? Jo det går väldigt bra och skapar trygghet för att Adriana ska fortsätta med sin dröm 🙂

Skrivet av: Maria Winkler 
Foton: Privata

Adriana får det traditionsenliga dopet