Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Från ungdomslägret till kommersiell pilot

Publicerad: 2 februari, 2021 av Maria Winkler

Vilken drömstart på en fantastisk karriär. Alicja Chrobak, 20 år deltog i KSAK och Segelflygförbundets ungdomsläger 2020 och nu i januari 2021 började hon på OSM Aviation Academy i Västerås för att fullfölja sin dröm om att bli kommersiell pilot.

Alicja har länge varit flygintresserad och vetat att hon vill bli pilot. Hon har läst på om flygteori för nöjes skull och som en förberedelse inför kommande ansökningar till pilotutbildningar men kände att hon saknade all typ av praktisk kunskap. Med hjälp av Google hittade hon fram till ungdomslägret som KSAK och Segelflyget skulle anordna för första året sommaren 2020, trots att anmälningens sista datum hade passerat skickade hon in en anmälan i maj och fick en plats på lägret. Något som visade sig vara väldig tur men också beskrivande för Alicjas målmedvetenhet.

Ungdomslägret 2020
Att komma till Ålleberg var väldigt nervöst men det släppte snabbt och på en vecka hade hon fått flyga både segelflyg och UL-motorflyg, fått ännu mer teoretiska kunskaper samt fått massa nya vänner. Det är klart man är nervös första gången man ska träffa en helt ny grupp personer men att alla har ett gemensamt intresse för flyg gör det mer avslappnat enligt Alicja.

Första flygningen var inte alls lika nervös som man kunde föreställa sig utan då åker man mest med och får upptäcka och känna på, vilket är fantastiskt. Alicja berättar att nervositeten kom fram mer när man börjar få ta mer kontroll själv över planet men då var man också mer bekväm i situationen och instruktören.

Att det är mycket teori i flygning är inget att hymla om men det behövs inga som helst förkunskaper för att klara av och hänga med i lektionerna under lägret. Fördelen med att man har läst på själv innan gör ju att sträckan att tillämpa teorin rent praktiskt blir kortare och går snabbare. Lärarna kunde snabbt avgöra och anpassa nivån efter individens kunskaper både under teorin och flygningen.

Ungdomslägret gav fördelar i vägen mot att bli kommersiell pilot
När lägret var avslutat hade Alicja fått mersmak och hennes tidigare dröm om att bli kommersiell pilot hade bara förstärkts. Och när ansökan till flygskolorna öppnade i augusti satte hon igång med sina ansökningar direkt. Det är en lång process med prov och intervjuer.

– ”Jag tror inte jag hade kommit in utan ungdomslägret”

Att ha fått den praktiska erfarenheten av flygningen gjorde stor skillnad för det är nämligen ännu svårare att komma in på det kommersiella flygskolorna om man aldrig flugit tidigare. Hösten gick och väntan på besked var så tuff för Alicja och skulle hon inte komma in bestämde hon sig ändå för att satsa på att ta ett PPL (Private Pilot Licens) till nästa ansökning öppnade.

Men hon kom in på TFHS (Trafikflyghögskolan vid Lunds universitet) och som reserv på OSM där hon helst ville gå. Några dagar innan jul kom beskedet att hon även fått en plats på sitt förstahandsval och den 25 januari klev hon in som student på OSM Aviation Academy i Västerås som kommer bli hennes hem de närmaste två åren, ett steg närmare sin dröm. Stort grattis säger vi på KSAK!

Alicja blickar ut från Ålleberg

Alicja vill hälsa alla som står i valet och kvalet att söka till ungdomslägret; gör det bara, tveka inte det kommer vara värt det. Du behöver testa på flyg på riktigt för att bestämma dig om det är något du vill satsa på även om det är en framtida karriär eller en framtida hobby.

Idag har Alicja fortfarande kontakt med sina kurskamrater från i somras via Snapchat och när hon genomförde prov och intervjuer för TFHS så bodde hon hos en kurskamrat från just ungdomslägret. Så det ger mer än bara kunskaper att genomföra ett läger, det ger en kontakter och vänner för framtiden.

Text: Maria Winkler Foto: Privat