Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

”Du kan inte hålla på med flygplan med en hand” – Visst kan jag det!

Publicerad: 25 februari, 2021 av Maria Winkler

Peter Steneborg har gjort det mesta inom flyget, idag är han besiktningsman för UL-luftfartyg, med i styrelsen för 3 flygklubbar, kontrollant för EAA och har själv byggt en egen gyrokopter – allt med en hand.

Om man inte var flygintresserad innan så blir man garanterat det efter att ha pratat med Peter. Jag (Kommunikatör Maria) fick nöjet att intervjua honom över telefon och även genom telefonen lyste hans engagemang och brinnande intresse för flyget igenom tydligt. Peter har gjort en väldigt spännande resa inom flyget och det är en ära att få berätta en del av hans historia framförallt för att den höll på att få ett abrupt slut för över 30 år sen när han var med om en stor helikopterolycka som lika väl hade kunnat kosta honom livet.

Peter har alltid varit teknisk lagd och arbetade till en början med tävlingsbilar när en kund plötsligt erbjöd honom att bli delägare i en Cessna som betalning för ett arbete under 60-talet. Något han tackade ja till dock utan något certifikat så sin andel sålde han snabbt av. Men då var intresset redan väckt och det var starten till ett liv som helt kretsat och än kretsar runt just flyg.

Olyckan

Peter började segelflyga för att sedan ta sitt motorcertifikat för att kunna bogsera och sedan skaffa sig en karriär inom dåtidens taxiflyg. Det ena ledde till det andra och han fick upp ögonen för helikopter och valde då att parallellt ta ett helikoptercertifikat med instrumentbevis som då var ganska avancerat och ovanligt att inneha. Bland annat på grund av det extra beviset så fick han ett erbjudande om jobb hos dåtidens Grönlandsflyg (Idag Air Greenland) som han hoppade på.

Där fick Peter arbeta med allt ifrån linjetrafik till räddningsuppdrag. Efter 10 år som helikopterpilot på Grönland var olyckan framme. Under ett arbete exploderade växellådan och katastrofen var ett faktum. Peter förlorade sin vänstra underarm och hand medan hans kollega avled.

Detta var dock inget som avskräckte Peter som var uppe och flög men en kompis redan någon vecka efter operationen som följde av olyckan. Han kunde inte heller släppa flyget rent yrkesmässigt utan började arbeta administrativt som quality manager hos EASA företrädare JAA.

Du klarar vad du vill trots fysiska funktionsvariationer

2008 bestämde sig Peter för att bygga sin egen flygmaskin och han bestämde sig för att bygga en Gyrokopter av typen Sparrowhawk. Också för att motbevisa alla som sa att han aldrig skulle klara av det med bara en hand. Och motbevisa dom, det gjorde han. 2009 stod den klar och gyrokotern är fortfarande flygande.

Efter olyckan och förlusten av sin hand är det klart Peter fått tänka om i sätt att arbeta men han menar att trots att man har fysiska funktionsvariationer så är det inget som borde stoppa en, och speciellt inte från att uppleva magin med att bygga och flyga. Han säger skämtsamt

  • ”Du klarar dig väldigt bra med en hand. Hamnar du i en situation där du mot förmodan skulle behöva fler så räcker ofta inte ens två, allt som oftast skulle du då behöva tre”


Besiktningsman

Att Peter är engagerad i flygvärlden är det ingen som missat och för 12 år sen anslöt han sig också om besiktningsman för UL-flyget. Ett arbeta han inte har någon plan på att sluta med då det bidrar till att hans tekniska kompetens upprättshålls samt att han får träffa många likasinnade personer runt om i flygsverige

Den sociala biten är något som Peter ofta återkommer till som en viktig del av flyget, både innan, under och efter olyckan. Han menar på att alla har en plats inom flyget trots olika fysiska förutsättningar. Man måste bara hitta sina knep och sina vägar för att uppleva att ha vingar.

Efter intervjun har jag verkligen fått reflektera på att det är viljan som sätter de största begränsningarna för oss, men som också är det som gör att vi kan klara av mer än vi tror. Låt aldrig någon annan säga att du inte kan, som Peter svarade på när jag frågar om han skulle vilja säga något till andra med fysiska hinder som tror dom inte klarar av att flyga: ”gå på, kasta dig in i alla projekt, våga göra fel och våga be om hjälp, du kan mer än du tror”

Vi vet att det finns personer ute i våra klubbar som sitter i rullstol, och trots att det krävs lite anpassning så bör det aldrig stoppa någon från att göra det man drömmer om.

Känner du igen dig eller har egna erfarenheter från fysiska funktionsvariationer så hör av er till mig på maria@ksak.se så visar vi tillsammans att ingenting är omöjligt!