Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Nicole är Örebro Flygklubbs nya ordförande

Publicerad: 18 april, 2021 av Maria Winkler

När Nicole var 6 år gammal sov hon under stjärnhimmeln på familjens terrass och ifrågasatte då varför vissa stjärnor rör på sig, Till förklaring fick hon svaret att de som rör sig är satelliter eller flygplan och sen dess var det de hennes värld bestod utav. Idag är Nicole 43 år och vart nyss vald till ordförande i Örebro Flygklubb. Vi fick chansen att ställa Nicole lite frågor om vägen till ordförandeskapet och hur det är att vara kvinna inom allmänflyget.

Foto: Anders Hällzon

Tjena Nicole, vem är du?
Jag heter Nicole Zand och är 43 år gammal, Jag bor i Örebro med min 9 årige son Oden och min man, Patrik 46. Jobbar som säkerhetschef på Ica Maxi Universitetet och är egen företagare. Ser mig själv som en driven tjej som tycker om utveckling på både privata sidan likasom arbete och fritidsintressen.
Kan inte låta bli att se möjligheter i allt och ingen kan stoppa mig när jag har bestämt mig för något. Jag är utbildad till Automatiseringsingenjör och jobbat som projektledare hos industriföretag som Volvo, Atlas Copco och Ericsson.

Du var ju 6 år när flygintresset startade, men hur gick resan till certifikatet?
Efter högstadiet ville jag bli pilot och gå pilotskola men utbildningen var kostsam och inte CSN berättigad som det är idag varför den idén och önskan förträngdes.
Efter en helikoptertur i USA över Grand Canyon blev jag beslutsam att istället ta ett helikoptercertifikat. Just för att jag inte såg Grand Canyon. Allt jag såg var piloten och instrumentbrädan och alla detaljer piloten manövrerade över. Där sa det klick i hjärtat. Kom hem och tog min första provlektion i juli 2016. Det var min födelsedagspresent till mig själv. I april 2020 fick jag min cert och nu siktar jag på att läsa vidare till HCPL eller HATPL. Visionen har ändrats med tiden men att bli lärare har varit på tal när Anders Gruvald från Örebro flygklubb tog emot mig första gången 2016.

Foto: Anders Hällzon

Enligt Transportstyrelsens statistik så var det bara 2 stycken kvinnor som hade HPPL i hela Sverige. Den bilden vill jag ändra på. Jag vill fånga upp unga tjejer med flygintresse att ta tag i sina drömmar och hitta ett sett att finansiera utbildningen som vilken utbildning som helst. Om man anordnar flygdagar för tjejer och kvinnor som får prova att själva spaka en flygmaskin så tror jag att de kommer att få ett annat självförtroende och intresset blir större. Många är rädda för ens tänka tanken. Man bör involvera kvinnor på olika event inom flyget inte bara det praktiska flyget utan även hur det är att vara flygtekniker eller liknande. Att ha fler kvinnor i branschen ger en bra balans. Kvinnor är duktiga på mångt och mycket och att flyga är inte alls så svårt som man tror. Sverige ligger i framkant när det gäller kvinnor i mansdominerade områden det är bara fortsatta för vi går åt rätt håll.

Hur är det då att vara kvinna inom flyget?
Det sägs att ” bakom varje framgångsrik man befinner sig en stark kvinna” I min framgång befinner det sig några män som har peppat mig, boostat mig, lärt mig och varit där för mig för nå dit jag har nått i flygvärlden och Flygklubben. För det är jag dom alltid tacksam.

Hur hamnade du i Örebro Flygklubb och hur har resan inom klubben sätt ut?
Via Anders Tenor som flög med mig på min möhippa 2011. 2017 klev jag in i utbildnings lokalerna för att läsa HPPL teori. Jag började i klubben direkt 2017 och 2018 valdes jag till styrelsemedlem som ekonomiansvarig/ kassör. När jag gjort kassörbiten i 2 år kände jag att jag gjort mitt och ville vidare. Så då tackade jag Ja till ordförandeskapet när det kom på tal.  Jag har alltid blivit bra bemött i klubben och dom har alltid hjälp mig framåt.

Ni är i dagsläget 2 kvinnor av ca 114 medlemmar, hur arbetar Örebro Flygklubb med att få en jämnare könsfördelning i klubben?
På grund av pandemin ligger den frågan på is. Men det är via flygdagar och tjejkvällar som det är tanken att vi ska arbeta med dessa frågor. Vi vill också besöka olika skolor och kanske ha webbinarium på nätet. Eller varför inte inspirationskvällar där bara kvinnliga piloter pratar om sin resa och mentorer för de nyblivna som är intresserade att ge sig in i branschen.

Foto: Anders Hällzon

Det låter ju som att ni funderat en hel del på den frågan, kul! Men vad är dina generella mål med att vara ordförande i Örebro Flygklubb?
Jag kommer att se till att vi syns mer och ser till att vi får mer besökare via sociala medier. När pandemin är över så vill jag även ha kontinuerligt grillkvällar och sammanhållning i klubblokalerna.

Jag vill gärna se att andra klubbar kommer på besök och vi flyger på besök till dom. Att klubbarna delar med sig erfarenheter och vi tillsammans kan förbättra oss.

Slutligen, Hur ser din framtid inom flyget ut?
Jag vill flyga jorden runt och jobba inom en Flygskola samt vara kvar i Örebro Flygklubb.

Stort Tack Nicole för ditt engagemang i flygsverige och stort lycka till i ordförandeskapet i Örebro Flygklubb!