Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Du som vill börja eller redan flyger IR – The Home of European GA IFR Pilots

Publicerad: 24 maj, 2021 av Emilie Larsson

Bra tips för dig som är intresserad av Instrumentflygning och privatflyg, inte minst ur ett Europeiskt perspektiv – PPL/IR Europe – The Home of European GA IFR Pilots (pplir.org) är en ideell organisation med i huvudsak PPL-piloter från Storbritannien men även flera andra nationaliteter inkl. några från Sverige som medlemmar. Här kan du ta del av en omfattande kunskapsbas inom IR-området, bl.a. kan man ladda ner en utbildningsmanual för PBN, ”Performance Based Navigation Manual” och en bra sammanfattning av Instrumentbehörigheten ”European IFR Qualifications Book”. Organisationen ger ut en medlemstidning fyra gånger per år. Det mesta av materialet är helt kostnadsfritt att ta del av även för icke-medlemmar. För att ladda ner de senaste exemplaren av medlemstidningen och få tillgång till deras forum behöver man dock vara medlem.

Detta tips kommer från Mikael Klemets som flyger i Nyköpingsflygklubb och har många års erfarenheter av att använda sitt IR i tjänsten, bl. a. med sin tidigare ägd Cessna. Har du frågor till Mikael nås han på mikael.klemets@gmail.com 

Är du intresserad av att ägna dig åt och även utvecklas inom reseflyg och bor runt Mälardalen kan du bli medlem i Nyköpings flygklubb ! Nyköpings Flygklubb (nfk.nu)

Vi noterar glädjande att NFK fyller 75 år i år och är baserad på Stockholm/Skavsta flygplats och har totalt tre välskötta Piper-flygplan: PA28 (Archer), PA28R (Arrow) samt PA32R (Saratoga) samtliga är fullt IFR-utrustade. Det är inte många klubbar som har en kombination av flygplan som så tydligt erbjuder en utvecklingstrappa att som medlem kunna gå vidare till flygplanstyper med högre prestanda, constant speed, infällbart ställ och även 6-sitsigt. Flera av klubbens medlemmar brukar tillsammans genomföra klubbflygningar som inspirerar samt bygger erfarenhet och självförtroende för att komma vidare med reseflyg. Se även klubbens facebook-sida för inspiration.