Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Brandflyget är igång i Norrbotten

Publicerad: 10 juni, 2021 av Emilie Larsson

Sommarvärmen har kommit till Norrbotten och med den en förhöjd brandrisk i skog och mark. Det innebär att skogsbrandflyget kallas upp för att övervaka länets skogar från luften.
I Norrbotten flygs skogsbrandflyget av frivilliga piloter och spanare från Luleå Boden Flygklubb, Piteå Flygklubb och Flygklubben Nordvingen i Gällivare. Flygklubbarna är redo för uppdrag från 1 juni varje år och torsdag den 3 juni flögs första slingan för året. Även fredag den 4 juni kallas brandflyget upp kl. 15:00 och beräknades landa ca 17:45.
En vanlig sommar upptäcker skogsbrandflyget i Sverige ca 100 bränder (600 under sommaren 2018). Varje upptäckt brand rapporteras direkt till SOS alarm och vid behov kan brandflyget även kvarstanna för att leda in räddningstjänsten till branden. Varje upptäckt brand innebär att insatser kan sättas in i ett tidigt skede och en potentiell storbrand kan undvikas.