Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Lars-Inge tog sitt tolfte SM-guld

Publicerad: 18 augusti, 2021 av Emilie Larsson

SM i Motorflyg, precisionsflygning, avgjordes förra helgen på Moheds flygfält, utanför Söderhamn. Arrangör var Söderhamns Flygklubb. Gävlebygdens FK hade med tre piloter som tävlade. Lars-Inge Karlsson gjorde bäst ifrån sig och tog sitt tolfte individuella SM-guld!

Fredagens navigationsrunda1 gick från Mohed via Arbrå-Runemo-Kilafors-Stråtjära-Vallvik till Söderala. Där gäller det att hålla tiden med +-2 sekunder vid alla TurningPoints och se till att göra en så kallad procedursväng, en anpassad minutsväng, om nästa flygriktning är mer än 90 grader. Därutöver tillkommer 13 hemliga tidkontroller som fanns utefter banan. Samtidigt ska man hitta tio fotomål och som arrangören skickat med piloterna samt sex hemliga vita dukar som utplacerats och ska markeras ut på kartan.

Navigationsrunda2 avverkades under lördagen. Den gick från Söderala via Ljusne-Holmsveden-Ockelbo-Svaberg-Amungen-Runemo-Arbrå och till Mohed. Vinden var nära det max tillåtna båda dagarna, men dag två var något värre och resulterade i att stort fokus fick läggas på tidhållning och navigering. Det resulterar ofta i att spaning efter fotomålen och de vita hemliga canvasdukarna blir betydligt mer krävande, därav ovanligt många belastningsprickar för spaning på alla deltagare.

Lars-Inge Karlsson, Gävlebygdens FK, förbereder inför navigationen. Foton fasttejpade på instrumentbrädan.

Foto: Lennart Vestbom

De fyra olika typerna av precisionslandningar avgjordes på fredagseftermiddagen inför en publik på över 50 åskådare i ganska svåra förhållanden med varierande hård vind. Två vanliga motorlandningar, som utförs med klaff, den sista är landning över ett två meter högt hinder som är utsatt 50 meter före nollinjen. Två bedömningslandningar, en med och en utan klaff, där motorn är avdragen till tomgång, där man med glidflygning försöker landa så nära nollmärket som möjligt.

Ganska trixigt för samtliga, det gäller att ha maxkoncentration och kyla i försöken att landa med hjulen mitt i prick på 0-metersmarkeringen. Landar man före eller efter den kritade linjen, så får man prickar för felen. Det märks att Gävlebygdens piloter har tränat mycket under våren och sommaren. Lars-Inge Karlsson fick 82 prickar och Gösta Modin 94. Strålande utfört av båda piloterna. Visst är det härligt att man kan idrotta långt upp i åldern. Gösta fyllde nyligen 84 år! 2011 vann han landningstävlingen på SM och nu tar han en medalj igen.

Gösta Modin, Gävlebygdens FK, 84 år, kom trea i landningstävlingen på SM. Foto: Lennart Vestbom

Resultat, landningar: 1) Jorma Koskinen, Norbergs FK, 65 prickar, 2) Lars-Inge Karlsson, Gävlebygdens FK, 82 p, 3) Gösta Modin, GBFK, 94 p, 9) Björn Eriksson, GBFK, 191 p.

Resultat, individuellt, totalt, (15 deltagare): 1) Lars-Inge Karlsson 537 prickar fel, 2) Claes M Johansson, Västerås FK, 636 p, 14) Björn Eriksson 3 546 p, 15) Gösta Modin 4 618 p.

Resultat, Lag, (5 lag): 1)Ludvika FK, Ingemar Brottare/Roland Olsson, 2 747 prickar, 5) Gävlebygdens FK, Björn Eriksson/Lars-Inge Karlsson, 4 083 p

De fem bästa i totalen individuellt är nu uttagna till nästa års nordiska mästerskap, som troligtvis går i Finland.

Lars-Inge Karlsson, som kom femma på VM 2019 i Spanien, är etta på rankinglistan inför VM i Frankrike nästa år. Där räknar man in de tre bästa rankingtävlingarna, som gjorts under de senaste tre åren och bara under 2021 så har han vunnit alla genomförda tävlingar.

Lars-Inge Karlsson, Gävlebygdens FK, segrare på SM i Mohed 2021, tog sitt tolfte SM-guld. Foto: Lennart Vestbom

Lennart Vestbom