Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Etanolfri bilbensin

Publicerad: 20 oktober, 2021 av Emilie Larsson

Piteå flygklubb tankar blyfri 98-oktan bilbränsle – kan det vara ett alternativ?

Efter ett kort samtal med Piteå flygklubb kan vi berätta följande om att tanka etanolfri bilbensin.

Flygklubben köper flygbränslet av en lokalleverantör Skoogs Bränsle. Leverantören kan inte garantera att bensinen är helt etanolfri. Vid varje tankning kontrollerar klubben etanol halten. Nästan alla gånger har etanolhalten varit omätbar.

För klubbens flygplan har man ett STC genom ett Holländskt bolag som tillhandahåller STC för bl. a. Lycoming 0-320 (och förmodligen 0-360), Continental 470 (förgasar motor 230 hk) vilket godkänner 1% etanol. Kostnaden för ett STC uppgår till ca 4 000 – 6 000 kr.

Piteå flygklubb har en tankanläggning om ca 5 kubik och man har tankat etanolfritt bränsle sedan 2017. Enligt flygklubben har man aldrig haft några motorproblem med anledningen av bränslet. Mekanikern Mattias Wikström på Nordic Air Maintenance är nöjd med utfallet och har hitintills fungerar slangar eller ventiler felfritt. Priset, i princip som på macken +1 krona.

Ovan är inget som KSAK i sak vi kan förorda eller inte då vi inte äger kunskap i fråga. Men det verkar vara bra tycker vi på kansliet.