Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Drönare slog troligt distansrekord under uppstart av blodprojekt

Publicerad: 6 december, 2021 av Emilie Larsson

Drönare slog troligt distansrekord under uppstart av blodprojekt

Under november slog drönarföretaget Aviants operatörer mest troligt svenskt distansrekord med en civil eldriven drönare. Under en natt flög man 121 kilometer i ett svep.

Starten skedde i Funäsdalen. Landningen ägde rum nära Oviken, söder om Östersund.

– Så vitt vi vet har ingen flugit lika långt med eldriven drönare utan extra laddning eller landning på vägen, säger Marcus Örjehag från drönarföretaget Aviant.

 Aviants drönare skiljer sig från de flesta andra drönare genom att den flyger med bärande vingar. Den kombinerar flygegenskaperna både hos en helikopter, (start/landning) och ett flygplan.

Flygningen ägde rum under testerna för att snart kunna flyga blodprover mellan hälsocentralen i Funäsdalen och labbet i Östersunds sjukhus.

Projektet är en del av interregprojektet Green Flyways intensiva arbete med att utveckla nya typer av eldrivna flygtjänster.

Aviant är ett norskt företag som nu etablerat sig i både i Funäsdalen och Östersund. Innan mitten av december är det tänkt att drönare ska åka hela vägen mellan Funäsdalen och Östersunds sjukhus. Om man lyckas med det blir distansen hela 130 kilometer.

För mer info, kontakta Marcus Örjehag, Aviant, 076-268 80 24. https://aviant.no/