Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

PN vid PPR – Kan det vara en väg till en mer tillgänglig flygplats?

Publicerad: 30 juni, 2022 av Carin Lindström

Här kommer ett bra tips från Kristianstads Flygklubb som löste PPR (Prior Permission Required) med ett PN (Prior Notice) istället när ATS är stängt.

Flygklubben tillsammans med Kristianstad Österlen Airport, ESMK, hittade till slut en bra lösning. Tillsammans identifierades de viktiga frågorna och syftet med PPR där parterna konstaterade att ett PN är ett fullt tillräcklig alternativ, bra för alla parter.

En av klubbens medlemmar tog fram ett enklare PN formulär på klubbens hemsida Där registrerar sig gästande flygplan sin ankomst och mejl skickas därefter automatiskt till flygplatsen, ATS och klubben. Helt ut tidsgräns vilket gör att du som pilot i stort sett kan fylla i och skicka formuläret precis innan start. Förfarandet är publicerat på klubbens webb, Facebook, SkyDemon, flygplatsen och i AIP samt NOTAM.

PN förfarandet var på försök under 2021 och vid senaste brukarmötet med flygplatsen konstaterade samtliga parter att förfarande fungerar bra varför PN numer är permanent.

Vi tackar Kristianstads Flygklubb för ett bra tipps som fler flygplatser och flygklubbar borde kunna anamma!

Har du frågor är du välkommen att ringa Arnaud Contet som är ordförande i klubben på 070-813 91 40.

Fortsätt gärna att upplysa kansliet om bra lösningar för att tillgängliggöra våra flygplatser – det ökar vår gemensamma flygsäkerhet!