Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Ett trevligt studiebesök med KSAK-DM

Publicerad: 18 oktober, 2022 av Carin Lindström

KSAK-DM genomförde ett mycket välorganiserat och trevligt studiebesök på Skavsta lördagen den 15 oktober. Vi var 30 som anlände med stor förväntan. Besöket inleddes kl 10 på flygmuseet med fika och fralla. Museet visar före detta F11:s historia och är ett välorganiserat och trevligt museum mycket väl värt ett besök. Med två så fina guider som museichefen Stieg Ingvarsson och pensionerade officeren och spaningsflygaren Göte Pudas kunde det inte bli bättre. Efter två välfyllda timmar blev det lunch på gamla officersmässen som också är hemvisten för Svensk Flyghistorisk Förening. Stieg Ingvarsson, före detta ordförande i den föreningen, gav oss en beskrivning av dess historia och verksamhet. En kort promenad till SAAB som på Skavsta inrymmer målflyget och fyra Fire Boss, vattenbombningsflygplanet. Det var i huvudsak om detta Jesper Jörnén, en av piloterna, berättade och visade på ett mycket trevligt sätt. Det var verkligen intressant och tiden gick snabbt. Kl 16 lämnade de flesta men några var kvar för provsittning mm i ytterligare en dryg timme.

I Pilot Briefing nr 4 kommer du att få en utförligare presentation av besöket och om vattenbombning.

Rolf Björkman

Bilden ovan: Museet. Några av besökarna lyssnar till Stieg Ingvarsson. Foto: Rolf Björkman

Översta bilden: FireBoss. Det rådde fotoförbud på SAAB . Bilden från SAAB:s hemsida. Foto: Jörgen Ericsson