Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Tjejflygdag på Blekinge Flygklubb den 27 maj 2023

Publicerad: 15 juni, 2023 av Ann Swedberg

Lördagen den 27 maj 2023 anordnade Blekinge Flygklubb tillsammans med RF-SISU Blekinge en prova på-dag för enbart tjejer/kvinnor och vi kan så här i efterhand konstatera att det blev en mycket lyckad dag där stämningen var på topp från början till slut. Fint väder, fika, flygturer, information om flygutbildningen och en massa flygintresserade tjejer/kvinnor!

Jag tog mitt flygcertifikat i oktober 2021 och är den enda kvinnliga piloten i Blekinge Flygklubb. Klubben har tidigare haft prova på-dagar riktade till allmänheten men har länge pratat om att anordna en flygdag riktad till enbart kvinnor. Under våren började planeringen för ett sådant event och planeringsgruppen bestod av mig och Martin Skog från klubben och Lena Widenfors från RF-SISU Blekinge. Vår initiala plan var att börja dagen kl. 13.00 med information om min resa mot ett flygcertifikat och praktisk information om flygutbildningen, för att därefter fortsätta med fika, mingel och flygning innan vi avslutar dagen kl. 17.00 med utdelning av en goodiebags. För att hinna med att flyga alla intresserade så satte vi ett maxantal på ca 25. Här kan tilläggas att vår förhoppning var att i alla fall 5-10 skulle anmäla sig. Inbjudan gick ut och efter fyra dagar fick vi stänga anmälan då vi redan var uppe i otroliga 27 anmälda kvinnor. Vi hade aldrig kunnat tro att intresset skulle vara så stort.

Planeringen fortsatte under maj månad och vi involverade nu även fler från klubben för att hjälpa till under flygdagen: Christian Darnell, Christopher Carlander, André Jönsson, Roger Eriksson och Bengt Ottosson. Jag tog kontakt med KSAK och Pilotshop för att se om de kunde sponsra med något till våra goodiebags och inom kort fick jag hem en låda med 27 fina tygkassar fyllda med bra saker.

Så kom veckan för tjejflygdagen och som alltid när det gäller flygning så är vädret en viktig faktor som kan sätta käppar i hjulet, men vi såg tidigt att det skulle vara bra väder på lördagen och därmed möjligt att flyga. Det fina och varma vädret medförde dock även höga brandriskvärden och beställning på dubbla brandflygningar i Östra Kronoberg och Blekinge under lördagseftermiddagen var ett faktum. Snabbt fick vi ställa om schemat till att lägga majoriteten av tjejflygningarna på förmiddagen då vi inte skulle ha tillräckligt med lediga flygmaskiner på eftermiddagen.

Säkerheten har alltid högsta prioritet och det gjordes en riskanalys inför dagen. För att flygningarna, med beräknad blocktid om 20 minuter, skulle gå så smidigt som möjligt så togs det även fram två färdiga slingor som meddelades till flygtornet. Den ena gick österut och den andra västerut, och båda svängde ner mot kusten innan de gick tillbaka mot fältet igen. Planeringen var att hålla fyra maskiner igång samtidigt, med två starter åt gången. De färdiga slingorna underlättade enormt för piloter och flygtornet då vi redan vid begäran om taxi meddelade vilken slinga vi skulle flyga och fick då direkt klarering enligt fastställd rutt.

Tjejflygdagen började kl. 09 då de första besökarna dök upp utanför grindarna.


Foto: Blekinge FK

Flygningarna avlöste varandra på löpande band och tack vare de färdiga rutterna och effektivt markarbete så lyckades vi flyga majoriteten av alla tjejer innan det var dags för lunch.


Foto: Blekinge FK

Här hade vi även fått välbehövlig förstärkning i form av Christophers fru och son som hjälpte till med korvgrillning.


Foto: Blekinge FK

Därefter blev det fika och information om min resa till flygcertifikat.


Foto: Blekinge FK

Vi informerade även om flygutbildningen och hur teorin och den praktiska skolningen går till. Det ställdes många bra frågor, både om utbildningen och de olika certifikaten men även om brandflyget. Då det just samma dag var Anhörigdag på F17, som huserar på andra sidan fältet, så bjöds vi även på en flyguppvisning som en bonus.


Foto: Blekinge FK

Därefter delade vi ut goodiebags och de som flugit under förmiddagen åkte hem medan de som inte flugit än nu fick möjlighet att prova på.


Foto: Blekinge FK

Hela dagen präglades av en positiv stämning och vi fick mycket bra beröm, både under dagen och via mail och inlägg på Facebook efteråt. Glädjande var även intresset för brandflyget och två av tjejerna hörde av sig direkt efteråt och var mycket intresserade över att få bli spanare. Förutom samhällsnyttan så nämnde båda två att det är ett perfekt sätt att få känna mer på flygningen innan de anmäler sig till flygutbildningen.
Båda har nu gått spanarutbildning och flugit sina första spanarpass.


Foto: Blekinge FK

Vi som genomförde dagen är så nöjda med eventet och glada över att det finns så många flygintresserade tjejer/kvinnor runt om i Blekinge. Samtidigt är vi realistiska, och av de 26 som kom på tjejflygdagen så är vi mer än nöjda om en eller två anmäler sig till utbildningen. Om vi så bara får en kvinnlig pilot till så är vi ju helt plötsligt dubbelt så många som idag.


Foto: Linnéa Bengtsson

Hälsningar
Caroline Rosenqvist