Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Intensiv period för brandflyget

Publicerad: 11 juli, 2023 av Ann Swedberg

Det finns fortfarande risk för bränder i skog och mark. Brandflyget agerar nu räddningstjänstens ögon från luften.

– Det krävs mer regn än vad som kommit, säger piloten Leif Gustafsson.

BORÅS/MARK Det är fortsatt mycket torrt i skog och mark och skulle en brand uppstå kan förhållandena bli svåra och utvecklingen snabb. Därför har brandflyget flugit regelbundet över Mark med omnejd den senaste tiden för att se att det inte brinner någonstans.

De senaste två veckorna har brandflyget flugit två gånger om dagen, totalt fyra timmar per dag. Helgens regn har dock gjort att de nu endast rings in vid behov.

– Brandrisken baseras på SMHI:s prognoser och sedan är det räddningstjänsten som avgör om vi ska flyga. I vanliga fall tas ett beslut samma dag men med den torkan som varit fick vi en beställning på en längre period, säger Leif Gustafsson som är motorflygchef på Borås flygklubb.

Borås flygklubb ansvarar för den slinga i Västra Götaland där stora delar av Mark ingår och stöttas av Örestens flygklubb i Skene. Då Markklubben inte har ett godkänt plan för brandflyg utgår flygplanen från Borås. Dessutom delar de på slingan med Feringe flygklubb i Skåne.

Hittills har man upptäckt en skogsbrand. Brandflyget fotograferar också pågående bränder som skickas till SOS och räddningstjänsten för att de ska få en bättre uppfattning om omfattningen. De kan också guida brandmännen till korrekt plats.

– Vi har ett system där de bilder som tas skickas direkt till dem, vi kan också skicka exakta koordinater och vi använder även ett särskilt kommunikationssystem, säger Gustafsson.

Det är ett extremt läge som råder.

– Det börjar likna torkan 2018 och det krävs mer regn än vad som kommit för att stabilisera det. Just nu är det väldigt torrt och gräset är gult överallt, säger Leif Gustafsson.

Bildtext:
Brandflyget har flugit regelbundet över Mark med omnejd den senaste tiden för att se att det inte brinner någonstans. ”Just nu är det väldigt torrt och gräset är gult överallt”, säger piloten Leif Gustafsson.
FOTO: JOHANNA MOLIN

Johanna Molin
johanna.molin@markbladet.se