Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Det har aldrig varit enklare att flyga RiksNav och RiksASR

Publicerad: 30 april, 2024 av Ann Swedberg

Nu har vi gjort det enkelt för dig och din klubb att vara med i Riksnavigeringen och/eller RiksASR, genom att använda Air Sports Live Tracking (ASLT). Du behöver bara höra av dig till någon i KSAK-M:s Tävlingsutskott (TU) så ordnar vi banor. Sedan använder du din mobil för att komma i gång.

Riksnavigering

Den klassiska Riksnavigeringen har funnits sedan 1997! Det är en enkel Precisionsflygnings-bana där man flyger ensam och det viktiga är kurs- och tidshållningen.

RiksASR

ASR står för Air Sport Race och är en hybrid mellan Precision och ANR (Air Navigation Race). Här flyger man i besättning (pilot och spanare/kartläsare) i en ”korridor” som man måste hålla sig inom. Banan är kortare än vid Riksnavigering och har färre tidkontroller.

Hur går det till?

Vi i TU (se kontaktuppgifter nedan) hjälper gärna till med att lägga banor i ASLT systemet. Du behöver bara hämta appen Air Sports Live Tracking till din mobil, registrera dig och betala en symbolisk årsavgift.  Sedan aktiverar du via din telefon en lämplig bana att flyga. Alla dokument som behövs (färdigpreparerad karta, färdplan mm) skickas inom några minuter till din e-postadress (det krävs möjlighet att skriva ut åtminstone kartan i A4-format). Sedan är det bara att ge sig ut och flyga banan. Appen loggar hela flygningen och du kan, efter genomförd flygning, se resultatet; såväl track som eventuella ”prickar” (för t.ex. tidshållning eller flygning utanför ASR-korridoren). Efter genomförd flygning kontaktar du Håkan Carlsson och berättar vilken bana du flugit, så är du med i RiksNav eller RiksASR beroende av vad du flugit. För att installera och använda din app titta på dessa Youtube klipp:  https://home.airsports.no/tutorials/

Flyg och grilla

Passa på att samla klubbkompisarna och varför inte en grannklubb för lite gemensamma aktiviteter. Om ni flyger RiksASR, så kan även kompisar som inte har egna cert, eller klubbkamrater som håller på med skolning delta som spanare/kartläsare. Efteråt umgås ni, kanske grillar och samtidigt kan ni gå ni i appen eller till hemsidan Airsports.no för att titta på era flygningar.

Regler

Alla regler för flygtävlingar hittar du här Tävlingsregler – KSAK/Motorflygförbundet

Kontaktuppgifter TU

Banläggning

Håkan Carlsson hkan.carlsson@telia.com
Ann-Sophie Tersmeden annso.tersmeden@gmail.com
Lars-Inge Karlsson larsinge11@gamil.com

Anmäla flygning

Håkan Carlsson hkan.carlsson@telia.com sms: 0705-595822

Så här ser det ut, rent grafiskt, när någon har flugit en ASR-bana.