Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Lärarlyft i sidvindslandning

Hej UL-lärarkollegor!
Transportstyrelsen har beviljat ett extraanslag till KSAK-M’s UL-skola för att redan nu i höst dra igång specifika flygsäkerhetshöjande åtgärder.
Vi tänker satsa  på ett lärarlyft i sidvindslandning. Haveristatistiken talar för att vi kan bli bättre på att lära ut hur man gör, och vad man inte ska göra, vid landning och sena omdrag när det blåser på tvärs.
Chefsinstruktören och skolchefen kommer att samla 8 instruktörer/lärare åt gången till 2-dagars träningsläger. Vi väljer platser där banor med sidvind kan påräknas oavsett dagens vindriktning. Första tillfällen blir 3-4 november och 10-11 november 2018. Troligtvis i Västerås, med bas på Hässlö och tvärbana på Johannisberg.
Det blir fokus på det praktiska. Finslipning av utbildningsmetoder i dialog kollegor emellan. Alla har erfarenheter att dela med sig av. Ingen är fullärd.
Blåser det inte tillräckligt de aktuella dagarna, finns annat att träna. Som Reseflyg. Statistiken över luftrumsintrång och felaktigt radioprat antyder att vi kan bli bättre på att lära ut hur man flyger i kontrollerad luft/till trafikflygplats/på ATS-färdplan.
Och räcker inte detta för att fylla dagarna, kommer chefsinstruktören att låta oss prova på att flyga in i (simulerat) instrumentväder. Så att vi inte behöver sväva på målet när vi varnar våra elever för att underskatta farorna.
 
Anmäl intresse snarast till hakan@ksak.se! Förbered dig med att repetera tillämpliga avsnitt i Lärarhandbok, Elevhandbok och H50P. Kom gärna med flygplan!
Vi behöver låna in 4 UL-plan och en PPL-IFR-kärra, som KSAK-M betalar hyran för under träningslägren.

 

Välkomna!
Kjell Nordström/Håkan Ahlström
KSAK-M UL-flygskola

 
OBS klockslagen är preliminära!
Datum 3 – 4 nov
Plats västerås