Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Introduktionskurs i Rally

Välkommen till en introduktionskurs i Rally flyg i Västerås

För några år sedan hölls en introduktionskurs till den i Sverige lite ”okända” tävlingsformen Rally. Nu är det dags att blåsa liv i kunskaperna hos dem som deltog den gången – och att locka fler intresserade att sätta sig in i vad tävlingsformen innebär. Börja gärna med att titta på de introduktionsvideor som finns på FAI:s hemsida, genom att använda denna länk: https://www.fai.org/page/gac-rally-flying

Blir du intresserad? Anmäl dig då till den introduktionsweekend, som organiseras av KSAK-M på Västerås Flygklubb den 16-17 november och hålls av Claes M Johansson (som har erfarenhet av tävlingsformen genom att ha deltagit i fyra internationella mästerskap) och Ann-Sophie Tersmeden (lagledare för det Svenska landslaget i NM/VM-sammanhang).

I programmet ingår:
– introduktion till hur en tävling går till och vad som skiljer Rally från Precisionsflygning
– rollerna pilot och spanare – vem gör vad?
– introduktion till de hjälpmedel som behövs vid ”plottning” av tävlingskarta – och ”tillverkning” av hjälpmedel
– övningar att plotta karta
– övningar i fotospaning
– interpoleringsövningar (kartläsning för att underlätta tidshållning)
– vid gynnsamt väder – en eller några enklare navigeringsrundor

Eftersom det är en tävlingsform som kräver att pilot och spanare är samspelta, är det meningen att ni, under kursen, ”hittar” en partner som ni kan fortsätta träna tillsammans med under vintern. Denna introduktionskurs kommer att följas upp under våren med några träffar, dels för att repetera teknik ”vid skrivbordet” dels för att flyga några övningsrundor. Under försommaren kommer sedan tävlingen ”Kursyro de Mälardalen” att anordnas.

I november 2020 kommer det 22:a Världsmästerskapet i Rally att anordnas i Sydafrika. Kommer några lag att vara redo att åka dit, för att representera Sverige?

Anmäl ditt intresse att delta i denna första förberedelseträff, genom att maila till annso.tersmeden@gmail.com

Du kommer att få en bekräftelse och detaljerat program under andra hälften av oktober.

Datum 16 – 17 nov