Ny unik internationell testarena för elflyg i svenskt-norskt samarbete
Aktörer i Sverige och Norge utreder just nu förutsättningarna för att använda luftrummet mellan Røros och Åre-Östersund flygplats för test av elflyg. Tanken är att det aktuella området ska kunna bli ett testområde för kommande flyg- och drönarmodeller, samt test av laddinfrastruktur för elflyg och standards.
Onsdagen den 5 juni kommer resultat från en förstudie om en testarena för elflyg och drönare att presenteras vid ett seminarium på Frösön. Tanken är att använda luftrummet mellan Røros och Åre-Östersund flygplats.
Luftkorridoren mellan Östersund och Røros är ett meteorologiskt och topografiskt intressant område för tester av elflyg och drönare. Dessutom skapar den existerande infrastrukturen tillsammans med ledande partners i området mycket bra förutsättningar, säger Hans Dunder, som är pilot och projektledare för förstudien om tester av elflyg och drönare i luftkorridoren.
Utvecklingen av elflyg går just nu snabbt och tvåsitsiga elflygplan används redan i Sverige för utbildning till motorcertifikat. Inom ett par år planeras det första passagerarplanet med 19 platser att licenseras, för att gå i linjetrafik för sträckor upp till 40 mil till 2025. Utveckling av elflygplanmodeller och passagerardrönare sker på flera olika håll i världen.
Förutom test av elflygplan och drönare är det även tänkt att olika system för flygtrafikledning ska testas, med bas på Frösön.
– Potentialen för klimatsmarta och kostnadseffektiva lösningar med elflyg är stor. Det handlar inte bara om regionalflyg på sträckor utan järnvägsförbindelser, utan det finns även intressanta möjligheter för till exempel skogsbrandsbevakning, renskötsel och destinationsaktiviteter inom besöksnäringen, säger Hans Dunder.
Bakom förstudien som får stöd av Interreg, står Östersunds kommun, Trondheim kommune, Røros kommun, Rørosregionen Næringshage, Region Jämtland Härjedalen, Länsstyrelsen. Många aktörer är involverade i utredningsarbetet, däribland Swedavia som driver Åre Östersund Flygplats och den norska motsvarigheten Avinor samt företag inom flygindustrin. Dialog förs även med representanter för samiska näringar, besöksnäringen, försvarsmakten med flera.
Tid och plats;
5 juni, 08:00-16:00, Hotell Frösö Park, Östersund.
För frågor om förstudien och seminariet, kontakta:
Hans Dunder, projektledare, 070-668 68 05, hans.dunder@dunderson.se
Anne Sörensson, Östersunds kommun, 070 – 6005131, anne.sorensson@ostersund.se
Berit Eriksson, Region Jämtland Härjedalen, 063-14 66 07, berit.eriksson@regionjh.se
Lars Jonsson, Länsstyrelsen Jämtlands län, 076-146 34 11,lars.z.jonsson@lansstyrelsen.se
Guri Heggem, Rørosregionen Næringshage AS, +47 (0) 915 107 08
Datum | 5 juni |
Plats | Hotell Frösö Park, Östersund. |