Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Välkommen på KSAK DM föredrag!

Nylansering av Flygsäkerhetsprogrammet en version H50P onsdag den 24 november kl. 18.30

Var med på KSAK DM föredrag på Tekniska museet onsdag den 24 november kl. 1830 och lyssna på Rolf Björkman och Lars-Christer Andersson som berättar om bakgrunden, mål och syfte med H50P samt att vi får en inblick i Flygsäkerhetsprogrammet som är en uppdaterad version av H50P, för 2020-talet vilket motsvarar Privatflygarens drifthandbok.

I Flygsäkerhetsprogrammet har Transportstyrelsen uppdaterat tidigare H50P kompendierna utifrån regelverk och statistik. Vi har haft med oss Erica Balke som har granskat och justerat samtliga kompendier. Erica arbetar till vardags med flygsäkerhet och är hemmahörande i Arvika Flygklubb.

Under 2022 kommer KSAK att fortsätta med att uppdatera Flygsäkerhetsprogrammets innehåll. Det avser framförallt bilder, användarvänligheten med t ex klickbara hänvisningar till regelverk och rörliga illustrationer m.m.

Bakgrunden till H50P
Det omfattande flygsäkerhetssamarbetet H50P togs fram av Transportstyrelsen, KSAK, KSAB, EAA, FFK, AOPA med flera organisationer och verkade mellan 1998 till 2008. Tillsammans med dåvarande Luftfartsverket togs det under 90- och 00-talet fram ett omfattande flygsäkerhetsmaterial fram i ett projekt som kallades H50P, vilket var en förkortning av ”Haverier 50% inom Privatflyget”. Dokumenten levererades i tryckt form hem till alla privatflygare och elever fram till 2008. Därefter avslutades projektet och idag tillhandahålls texterna i PDF-form via denna webbsida.

Nu är det dags igen för oss piloter och föreningar att börja arbeta med Flygsäkerhetsprogrammet!

Väl mött onsdag den 24 november!

Rolf och Lars-Christer

Datum 24 nov
Tid 18.30
Plats Tekniska Muséet
Visa på karta »