Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Float Plane Splash in 27-29 juni

Denna sommar ordnas ett sjöflyg-fly-in i vackra Dalarna, närmare bestämt i Oresjön strax utanför Furudal, inte fullt 3 mil norr om Rättvik.

Uppsamlingen är fredagen den 28 juni då vi landar in på sandstranden, sätter upp våra tält strax intill kärrorna, eller tar in i någon av de förbokade stugorna som också ligger ett stenkast från stranden.

Platsen vi valt är sedan gammalt känd för sjöflygverksamhet. (Se kartan).

I Oresjön ordnades i mitten på 1990-talet stora sjöflyg-fly-in som drog många kärror, inte minst tack vare den ”centrala” belägenheten i ”mitten” av landet; de långa fina sandstränderna, stugorna, tältplatsen, restaurangen och inte minst den mycket vackra omgivningen.

Vi hyr en grillstuga vid stranden, men ordnar även ett lägerbål vid den del av tältplatsen som reserveras för oss flygare, närmast kärrorna.

I nuläget finns ett halvdussin mindre stugor (lagom för två personer) kvar att hyra under fredagsnatten. Lördag finns det även massor av lediga stugor för 2 eller 4-6 personer för de som vill stanna kvar i Dalarna under hela helgen.

Tältplatser finns det förstås gott om.

I nuläget kan vi inte lova tankmöjligheter, men för de som kan flyga på 98 oktan är båthamnen i Vikarbyn, inte fullt en mil väster om Rättvik vid Siljans strand, ett lämpligt ställe för påfyllning. Där finns för övrigt även en bryggrestaurang väl värd ett besök.

Annars går det förstås att som vanligt förbeställa 100 LL i fat från www.Flygbensin.nu.

Cubflygaren och tiigare helikoperpiloten PG Johnsson, Älvdalen, kommer med sin hjulförsedda tankvagn utrustad med pump, filter etc för att det ska gå lätt att pumpa bränsle med 20 meter slang.

Inte minst vill vi presentera den dolda pärlan ”lilla Hawaii” vid sjön Amungens strand.

Som vanligt gäller att var och en ordnar för sitt (boende, bränsle, mat etc) men vi samlas för gemensamma aktiviteter på land och i luften. Det finns massor av fina stränder att utforska i närheten och vi vill gärna visa er några av de bästa.

Mikael Östling i Mörsil från har förvarnat att han kan komma nerdundrande från Jämtland tillsammans med ett kanske uppemot ett tiotal kärror, innan man gemensamt startar färden norrut som inledningem på den beryktade och omsusade fjällflygveckan runt Årrenjarka.

Söderifrån räknar vi med att i stort sett alla sjöflygmaskiner som kan flygas kommer hit.

De som vill bo i någon av de tillgängliga stugorna rekommenderas att boka omgående genom www.furudalsfritidsby.se

Det kan vara så att det inte går att boka via hemsidan eftersom det rör sig om ett eller ett par dygns övernattningar. Ring eller maila i så fall receptionen så bokar de in er manuellt.

Foto: Stig Dahlström
Datum 27 – 29 juni
Plats Oresjön strax utanför Furudal, inte fullt 3 mil norr om Rättvik