Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Att vara UL-flyglärare

Publicerad: 21 januari, 2021 av Maria Winkler

Varje år har KSAK som mål att utbilda mellan fem och tio nya UL-flyglärare för att kunna möta tillströmningen av elever. Utbildningen gäller i alla tre klasser, UL-A, UL-B och UL gyrokopter och sker under internatform på Ålleberg under två veckor oftast under maj månad. Du kan läsa här om hur du ansöker

Går du i tankarna om att bli UL-flyglärare men kanske är lite tveksam? Kommunikatör Maria har ställt några snabba frågor till Skolchefen Sofia Jonsson och Flygläraren Rickard Wanderydz som förhoppningsvis reder ut lite tveksamhet om varför man bör bli flyglärare.

Sofia Jonsson – svarar på vanliga frågor bland annat: kan man tjäna pengar som UL-Flyglärare och varför får man inte väga mer än 85 kilo?

Hej Sofia, Vad gör en skolchef hos KSAK?
Driver och utvecklar UL-flyget och UL-skolorna i Sverige.

Varför behöver vi fler UL-instruktörer i Sverige?
Flygsverige behöver bli fler och det är våra flyglärare som är nyckeln till den utvecklingen! Fler flyglärare, fler piloter

Vem är det KSAK söker till Flyginstruktörsutbildningen? 
En pedagogisk person med flygintresset i främsta led som vill vara med och utbilda framtidens piloter.

Vad krävs det för tidigare erfarenheter av en UL-Flyginstruktör?
Förutom att du ska ha minst 200 motorflygtimmar, varav minst 50 i UL-flygmaskiner av den klass du avser skola. Så krävs inga speciella förkunskaper. Kusen på Ålleberg innehåller många moment och förberedelser inför lärarlivet i flygklubbarna.

Varför får man inte väga mer än 85 kilo som flyginstruktör?
Det finns flyglärare i nästan alla viktklasser, (och jag kan tycka att det är ett oetisk kriterie)  men vi vill trycka på vikten av att aldrig flyga med övervikt i våra UL-kärror.

Vad är skillnaden på en UL-Instruktör och en UL-flyglärare?
Efter färdig UL-flyglärarutbildning blir du UL-instruktör. När du skolat fram tre elever till certifikat blir du UL-flyglärare.

Du är ju själv UL-lärare, hur kommer det sig att du vart det?
Jag gillar att flyga och jag gillar att lära ut så det kändes självklart att bli flyglärare.

Tjänar man pengar som UL-instruktör?
Egentligen inte. Det är inget man kan syssla med som heltidsjobb, men det genererar några hundralappar per flygtimme. Sen ser det olika ut för olika flygklubbar i Sverige.

Ca 50 000 som FIKEN kostar är ju mycket pengar att betala, hur finansierade du det?
Jag betalade allt själv. Dels för att inte vara beroende eller ha några ålägganden mot en flygklubb.

Varför är det värt att lägga ner både tid och pengar på att bli UL-instruktör?
Det är fantastiskt kul! Det utvecklar sitt egna och andras flygande och man lär sig något nytt varje flygning.

Slutligen, vad är roligast med att vara flyglärare?
Att få vara med från start och se hur sina elever utvecklas från start till färdig pilot!

Rickard Wanderydz – berättar om sin upplevelse av flyginstruktörskursen

Vem är du och vart kommer ditt flygintresse ifrån?
Rickard Wanderydz, 47 år – bor i Kungsbacka/Fjärås, halvtimma från Göteborg. Tog mitt PPL för 15 år sedan och har alltid haft ett brinnande motorintresse där flyg vart en stor del. Köpte en gård med eget flygfält för 6 år sedan där tidigare ägare hade en gyrokopter som jag ”tog över”.

Vad flyger du för något och vart?
Har min gyrokopter, en MTO-sport på gården hemma med 400 meters fält. Även delägare i två flygplan, en X-klassad Vans RV6 och en UL – Esqual VM1C. På klubben skolar jag med klubbens Eurostar EV97 eller Ikarus C42 samt emellanåt skolar Gyro med min egen MTO.

Varför ville du bli flyglärare?
Har alltid tyckt det vart kul att ta med släkt/vänner och förstagångsflygare upp i luften. Tycker mig ha lätt att demonstrera och att förmedla teori och flygning på ett pedagogiskt sätt. Har med mig grunder från PPL och vill bidra till att utbilda framtida UL-piloter.

Hur var det att genomföra FIKEN 2019?
Jag tyckte det var fantastiskt kul och givande, utvecklade mig enormt som pilot. Var två extremt intensiva veckor med späckat schema verkligen från morgon till kväll.

Vad var det bästa med kursen?
Träffa mina FIK-kollegor, varva teori med flygning och bli pressad till sitt yttersta. Dela erfarenheter i gruppen och utvecklas tillsammans.

Vad var det mest utmanande med kursen?
Tempot, både på våra teoretiska pass och nivån på flygningen. Sedan på kvällen behövde man förbereda sig teoretiskt och mentalt för nästa dag. Vädret på Ålleberg är verkligen varierade, vi utmanade allt väder inom rimliga gränser.

Hur är det att vara UL-instruktör idag?
Jag tycker det är otroligt givande, dels att flyga med potentiella aspiranter och egna elever. Framförallt att följa dem från första lektion fram till EK och vidare till uppflygning. Det är kul att höra att man gjort avtryck och skillnad och se med stolthet när de får sina cert.

Varför behövs fler UL-instruktörer i Sverige tycker du?
Vår klubb har rätt bra efterfrågan på elever och jag har helt ärligt fått prioritera emellanåt för att kunna leverera kvalitet. Med dagens och kommande UL-kärror, snabbare, halare och tyngre ställer det höga krav på en gedigen utbildning. Vi behöver alltid tillskott på kompetenta instruktörer som kan förmedla sin kunskap.

Vad skulle du säga till någon som står i valet och kvalet att söka in till FIKEN i år? 
Go for it, jag ångrar det inte en sekund – kunskap och minne jag bär med mig i livet!

Slutligen, vad är roligast med att vara flyglärare?
Att inspirera, leda och få härlig feedback från sina elever.

___________________________________________
Så kort och gott, om du står i valet och kvalet om det är värt det så gör det bara. Flygsverige behöver dig och framtidens piloter behöver dig – sök redan idag!
Här hittar du all information: Anmälan till 2021 års UL-flyginstruktörskurs är nu öppen