Kungliga Svenska Aeroklubben

KSAK Motorflygförbundet
Stäng
Logga in

Nordvästra Skånes Flygklubb mitt i danskt sjödrama

Publicerad: 1 april, 2022 av Lars-Christer Andersson

Svensk räddningshelikopter fick hjälp av Nordvästra Skånes flygklubb i Höganäs en torsdagskväll i januari.

På Höganäs flygplats var det full aktivitet i samband med insatsen för att rädda besättningen på det norska lastfartyget som hamnade i sjönöd en och en halv mil utanför Kullen en torsdagskväll i januari. Sjöfartsverket ringde till flygklubben som hade tre killar ute på flygplatsen och kunde hjälpa till.

Sedan ett par år tillbaka har flygklubben ett avtal med bland annat Sjöfartsverket för att dess helikoptrar ska kunna tanka i Höganäs. Den helikoptern behövde dock inte sättas in i insatsen. Istället tog sig räddningshelikoptern från Göteborg ut till lastfartyget som fått slagsida och vinschade upp de fem besättningsmännen. Flygklubben har sedan något år utökat sin kapacitet för just tankning av helikopterbränsle. Klubben har nu en tank med 10 000 liter för att kunna ge helikoptrarna bättre service. Trots att Höganäs är en liten flygplats så är vi en del av den viktiga samhällsservicen.

Räddningsinsatsen skedde på danskt vatten, men från danskt håll kom aldrig någon begäran om hjälp av Höganäs.

Läs hela artikeln med Åke Karlsson som är ordförande i Nordvästra Skånes flygklubb på Sjödramat utanför Kullen